Путовања

Свјетлана Тадић
Путовања

Како, зашто и због чега министри и службеници министарстава на нивоу БиХ свако мало путују како по земљи, тако још више по иностранству, није никоме јасно, а понајмање обичном становнику ове наше земље.

Путују министри као да им је то најважнији задатак, а не да се у свом министарству старају за стварање нових бољих законских и других аката које ће омогућити бољи живот становницима ове земље.

Занимљиво је и да се, када цијели свијет прича о штедњи, трошкови за путовања у министарствима БиХ све више увећавају.

Далеко било да не требају министри и службеници да мрдну из своје канцеларије, напротив, и треба да путују, али мало је путовања за које се зна да су донијела неку корист БиХ. Углавном се не зна ни шта је била сврха тих путовања.

Ипак, та им чињеница није била препрека да за посљедње четири године на службена путовања потроше чак више од 34,15 милиона марака из буџета. A путовало се свуда, од Србије, Хрватске, преко Њемачке, до Aмерике и Марока. Предвиђа се да ће се за путовања министара и ове године потрошити новца као и прошле, односно између десет и 12 милиона марака.

Највише од свих за путовања је потрошило Министарство одбране БиХ и то за три године више од десет милиона марака. Сваке године су трошкови за ове намјене расли у просјеку за 300 хиљада марака. Послије овог, највише је трошило Министарство иностраних послова БиХ које је укупно за три године дало више од 6,18 милиона марака за одласке на бројне свјетске дестинације.

Упућени тврде да је највише путовао управо министар иностраних послова Свен Aлкалај. И требало је да путује, то му је у складу са функцијом, али од силних његових путовања БиХ је имала само скандале и благо речено бизарне небитне споразуме са земљама за које многи никада нису ни чули.

Најгоре од свега је што многи министри, према налазима ревизора, не подносе уопште детаљне извјештаје о разлозима и врстама путовања, па је тако немогуће сазнати шта су радили током путовања.

По свему судећи од тих путовања и нема користи, јер да је обрнуто, још одавно би све било транспарентно и знало би се с којим се циљем некуда иде и шта ћемо да имамо од тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана