Путовања

Ведрана Кулага Симић

Институције БиХ надалеко су познате по количини новца који годишње потроше, али и по броју особа које су у њима пронашле радно мјесто или им је исто пронађено.

Сумњи у намјенско трошење новца свих пореских обвезника у овој земљи одувијек је било, а у прилог томе иду и посљедњи подаци из Савјета министара БиХ о томе гдје су министри и њихови најближи сарадници лани путовали и колико је све коштало.

Истина је да су неке одласке финансирале организације које су их, као представнике БиХ, позвале у европске и свјетске метрополе и да је било неопходних путовања, али је још јасније да су неки злоупотријебили позиције на које су именовани.

Нико не спори да представници било које земље, па и БиХ треба да буду присутни на састанцима и сусретима високог нивоа, али од тога користи мора да има земља у име које су и отишли, односно сви грађани. У тим и таквим случајевима је пожељно да их има што више на скуповима и да максимално раде с циљем подизања безбједности, угледа и добробити оних које представљају.

Међутим, позиција у некој од институција мора да се разграничи од оне у странци, јер новац грађана не смије да се користи за личне или страначке потребе. Ко год то био.

А посљедњи подаци из биљешки у надлежним министарствима указују да то лани није био случај. Јасно је да су појединци у својим образложењима "службених" путовања навели да су и на страначке састанке одлазили са новцем из заједничке касе, а не из свог џепа.

Просто, стиче се утисак да добар дио функционера и других у моменту када дође на позицију зна само за привилегије које му по закону припадају и мисли да ништа више не мора да плаћа својом, за ово подручје изузетно великом платом, јер за све трошкове постоји буџет. Таква пракса мора престати.

Крајње је вријеме да одговорност уђе у институције на свим нивоима власти у овој земљи, да се стане у крај неодговорном трошењу јавног новца и да се појединцима "отворе очи" како би видјели да имају и свог новца на рачунима и у новчаницима.

Бахатост не смије бити начин понашања, посебно не у земљи каква је БиХ. Земљи која важи за сиромашну, док се са друге стране министри, замјеници, директори и бројни други разбацују новцем као да га имамо за извоз.

Свака марка мора да буде утрошена намјенски, а мјеста за ко зна какво разбацивање и бахаћење не смије бити. Морамо да рачунамо резултате службених путовања министара и других, а не узалуд бачене паре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана