Путовања

Ведрана Кулага Симић

Институције БиХ надалеко су познате по енормној потрошњи новца из џепова свих пореских обвезника ове земље, а о томе у неколико наврата годишње свједоче извјештаји о извршењу буџета.

Стотине милиона марака сваке године одлазе на име плата и накнада армије запослених у министарствима, канцеларијама, агенцијама, институтима, дирекцијама и ко зна којим другим институцијама или тијелима на нивоу БиХ.

Огроман новац из буџета иде и за телефоне, употребу возила, текуће одржавање, али и путне трошкове на којима су "пали" многи од јануара до краја септембра ове године.

Јасно је да свако "зашто" има (или би барем требало да има) своје "зато", а те пароле, како се чини, држе се и надлежни у врху институција на нивоу БиХ у чијим рукама је и буџет ове земље када дође вријеме правдања рачуна.

А цех достављен са разних путовања, обилазака и ко зна чега свега из земље и иностранства премашио је на крају деветог мјесеца ове године прошлогодишњи рачун и то за око 600.000 марака.

Оправдање - нове обавезе које су добиле институције, али без конкретног образложења на шта се тачно мисли.

Да се претпоставити да је ријеч о обавезама и активностима у вези са европским путем БиХ на којем се ова земља налази, али то ипак не може да буде генерална оцјена и оправдање за свих више од 30 институција које су повећале издатке.

Неке ствари треба разумјети и схватати, али опет се мора, по ко зна који пут, и подсјетити на нешто што се зове штедња и шта би требало да буде, уз ефикасно обављање свакодневних обавеза, друга ствар по приоритетима свих и на свим нивоима власти у овој земљи.   

Свака уштеђена марка значи много за ову земљу у којој реални сектор све теже може да на својим леђима носи терет и ниво потрошње у администрацији, односно јавном сектору.

Посљедњи подаци о путним трошковима у институцијама БиХ показују да појединци, ипак, нису опредијељени за штедњу или да нису успјели да похватају све "цаке" како да дођу до тог циља. Ако им то, додуше, и јесте циљ.

А да се може уштедјети, и то поприлично, показали су издаци за телефонске и поштанске услуге. Дакле, све се може када се хоће или када се само надлежни придржавају правила за која и сами одговарају стављеним потписом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана