Путовања

Свјетлана Шурлан

Имам више од 5.000 марака примања, некада чак и 7.000 КМ, и могу себи да приуштим бар неколико путовања годишње како бих посјетио/ла популарне свјетске дестинације. Ипак, боље је да трошим паре из буџета за те намјене и то више пута мјесечно, те на тај начин обиђем и она мјеста која никада у животу не бих, да нисам изабран/а у Парламент БиХ.

Када се погледају подаци о путовањима парламентараца, сасвим сигурно се може закључити да се воде претходном мишљу и користе то максимално док су у мандату.

Гледајући само један мјесец уназад, око половине посланика и делегата стигло је да обиђе 16 различитих свјетских локација, најчешће европских метропола, од Париза, Берлина, Рима, Беча, Женеве...

Да се позиција и позиви на све и свашта користе да се виде и предјели у које се вјероватно никада не би упутили, показују и подаци да су изабрани представници народа стигли и до Палестине. Неки нису имали среће па су пропутовали тек до Београда, Подгорице, Будве... Али нема везе, битно је да се иде.

Учествовали су углавном на различитим семинарима, радионицама, обукама... а понеко од њих срео се са званичницима земље у којој су боравили, са којима су "размијенили мишљења" о овом или оном, најчешће питањима која немају везе са БиХ. Тако су парламентарци током путешествија разговарали о кризи у Египту, посљедицама руско-грузијског рата који се водио још 2008, филмовима, продукцији, заштити од климатских промјена... и другим "важним питањима за унапређење стања у БиХ".

Рекло би се да смо савршена земља, па немамо паметнијег посла и већих проблема од поменутих.

У исто вријеме метрополе које обилазе само су сан за већину становништва, управо оног које је изабрало делегате и посланике на функције на којима се налазе.

Разлог за то сигурно није био тај да могу да троше буџетске паре, ходају по свијету и не раде ништа за добробит друштва. С друге стране, показује се да је управо то био разлог због којег су се исти и кандидовани за позиције у Парламенту БиХ. Јер ако су 23 посланика и делегата обишли 16 дестинација за само мјесец, о цијелој години не треба ни да говоримо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана