Путовања по глави становника

Горан Маунага
Путовања по глави становника

Харис Силајџић и Жељко Комшић, бошњачки и хрватски чланови Предсједништва БиХ, у неколико су наврата до сада показали да апсолутно не поштују ту институцију.

Многобројним путовањима по свијету која су организовали на своју руку, али која су плаћана из буџета Предсједништва БиХ, дали су нам до знања да тај орган високог заједничког нивоа власти сматрају више него својим власништвом.

Више, јер да је буџет Предсједништва БиХ и заиста лично њихов, сигурно је да би били и те како обзирнији у трошењу истог него што су то посљедњих година.

Јер, једноставно, они су тај новац користили за лична путовања и промоције, за наводну корист и изградњу БиХ, али оне БиХ каквом је искључиво они виде.

Наравно, све то без питања и консултација са чланом Предсједништва БиХ из РС Небојшом Радмановићем, а уз константно лобирање против Републике Српске. Такво Предсједништво БиХ, чињеница је, не треба становницима у Српској, а сигурно не одговара ни становништву у ФБиХ.

Тренутно, Силајџић се налази у, фактички, личној посјети Египту, јер за њу нема сагласност Предсједништва БиХ које није ни обавијестио о том путовању.

То не би био никакав проблем да он тамо не иступа испред тог истог Предсједништва износећи личне ставове као да су ставови те институције.

Поред тог, он тамо не троши свој, него новац свих становника БиХ. Посебно је непримјерено и неприхватљиво да Силајџић, као члан Предсједништва БиХ, троши новац становника РС истовремено лобирајући за своје и политичке интересе Странке за БиХ који су усмјерени против РС.

Силајџић, дакле, не одустаје од свог "начина рада" иако је већ покренуто питање његове одговорности зато што је ревизорска служба утврдила да је његов кабинет прошле године на лобирање против Српске утрошио скоро 100.000 КМ.

Истим стопама иде и његов министар иностраних послова БиХ Свен Aлкалај који о својим путовањима и трошковима средстава из буџета не подноси извјештај никоме. Ту је и Комшић који је заједно с Aлкалајем, али и са супругом и кћерком, средином октобра више од десет дана боравио у СAД о трошку становника БиХ. Лобирали су за нестално чланство БиХ у Савјету безбједности Уједињених нација. И на тај пут су, наравно, ишли без знања Предсједништва БиХ.

Коначно, Комисија за финансије и буџет Парламента БиХ покренуће питање оваквих путовања. Aли кад се све покаже и докаже, опет ће недостајати одговорност и санкције, дакле оне категорије које би спријечиле горе описане случајеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана