Путовања без циља

Жељка Домазет

Неспорно је да министар иностраних послова треба да путује и води дипломатске разговоре са званичницима других земаља да би се рејтинг БиХ подигао на виши ниво, али у овој земљи никада није утврђено да ли су заиста бројна министрова путовања послужила сврси и коју корист је ова земља имала од њих.

Из онога што је јавности доступно врло мало је учињено на јачању угледа БиХ, а према многобројним извјештајима како међународних институција тако и оних које независно анализирају стање у БиХ, углед ове земље није растао него се из године у годину срозавао.

Ако се има у виду чињеница да је једна авионска карта актуелног министра иностраних послова Игора Црнатка коштала неколико хиљада марака, онда се заиста поставља питање да ли ико у овој земљи води рачуна о новцу пореских обвезника који се без икаквог устезања троши и за шта треба и за шта не треба и зашто се увијек користи скупља опција иако оне јефтиније нису непримјерене.

Осим тога, ако министар путује на разне дестинације да био отворио неку зграду, учествовао на којекаквим семинарима и састанцима на којима готово неће бити ни запажен нити за било шта питан, те је имао врло мало посјета земљама Европске уније којој ова земља тежи, јасно је да ни корист са таквих путовања не може бити вриједна помена.

Имајући у виду и податак да је министар имао педесет одсто више путовања него његов колега из Србије, земље чији углед из године у годину јача, онда је неспорно да би након толико година надлежни у БиХ морали да изврше детаљне анализе путовања свих досадашњих министара иностраних послова па и актуелног, како јој се наново не би десило да и наредни министар мандат потроши на обилазак егзотичних дестинација од којих ће користи имати само он.

Када се саберу и сви пропусти досадашњих министара, није ни чудо што Министарство из године у годину има веома забрињавајућа упозорења ревизора и да се ствари не поправљају никако.

Од путујућег циркуса се ни у ком случају велики спољнополитички рејтинг и не може очекивати.

Не буде ли се у овој земљи коначно подвукла црта и утврдило ко је и колико трошио новац грађана и шта је при томе  урадио за бољи положај ове земље, за њену економију на међународном плану почевши од Предсједништва, преко министара и посланика, неће бити чудо да ће и даље сви они своје позиције користити да виде свијета. А о користи за народ мислиће неки други пут и у другачијим околностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана