Пут за Српску

Жељка Домазет
Пут за Српску

Најзначајнији догађај постдејтонске историје Источног Сарајева свакако је завршетак радова и отварање пута Лукавица - Пале, који је прије пар дана свечано отворио премијер Републике Српске Милорад Додик.

Мада су претходне СДС-овске владе грађанима овог града годинама обећавале да ће пут бити изграђен, ништа нису учиниле да би се ова олако дата обећања реализовала.

Иако је идеја о изградњи пута потекла од СДС-ових кадрова, Влада Републике Српске је без икаквог двоумљења поздравила и учинила све да се пронађу средства, да би се ова жила куцавица Источног Сарајева и изградила. Тако је и било.

Стизала су за изградњу Источног Сарајева енормна средства из свих каса (а нарочито из Србије) одмах послије Дејтона, али су појединци из претходне власти учинили све да их скрену на неке друге дестинације. Влада РС је за само двије године реализовала оно што су ови први, као прашину у очи, више од деценије просипали становницима овог града.

Колико вођство Источног Сарајева, које је устоличило СДС-ове и ПДП-ове кадрове у општинске и градске фотеље, мисли о народу и колико се радује успјеху Источног Сарајева, најбоље доказује чињеница да нису нашли за сходно да се појаве на свечаности уприличеној овим поводом.

Нити су дошли на отварање пута, ни на отварање Спортске дворане у Војковићима, за коју се тврди да је најсавременија такве врсте изграђена у Републици Српској.

Изгледа да им је од свега овога било битније да се што боље организују за предизборне митинге по Источном Сарајеву, на којима ће причом о подјели истока и запада Републике Српске, покушати да инкасирају који глас више и затраже "повјерење", да би нас поново свађали, дијелили и варали.

Увјерени смо да овај народ није тако краткорочног памћења и да му је већ одавно јасно ко у Источном Сарајеву трасира путеве асфалтом, а ко лажним обећањима, па неће дозволити да га наново преваре.

Све и да начелници и градоначелник Источног Сарајева нису позвани на манифестацију (а јесу), на овакве ствари не треба слати специјалне позивнице, јер отварање пута је специјалан догађај, на који је свако добронамјеран добродошао.

Вријеме и народ ће бирати своје вође, али пут Лукавица - Пале је стратешка траса око које ће се ваљда, ако буде среће, окупљати и бивши и будући, напросто сви они којима је Српска изнад свега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана