Пут у Европу

Жељка Домазет

Да у БиХ више не вриједи ни она народна "трећи пут Бог помаже", показали су покушаји договора да се пронађе "чаробна формула" за одлуку Европског суда за људска права у "случају Сејдић-Финци".

Три године су од политичких лидера шесторке, седморке, четворке... нуђене различите комбинаторике, предлагана рјешења, али мало се макло од почетка. Путовало се у Брисел по савјете, обећавали рокови, слуђивала јавност и новинари, али ни макац. Три године су узалуд потрошене, а европски комесар за проширење Штефан Филе добро је констатовао да се ова земља само бавила надмудривањима и да није ништа урадила.

И док су званичници Републике Српске, а и међународни, тврдили како је одлуку суда која тражи поштовање људских права лако испунити, ФБиХ се запетљала као "пиле у кучине" и од ове наизглед једноставне ствари направила Гордијев чвор.

Таман када је јавност помислила да ће се послије "бриселског договора" ствари ријешити и да договор треба само технички дорадити, почеле су салве оптужби како он не ваља, да води у подјеле, па све до у бескрај.

На крају свих покушаја, најмалобројнији Хрвати оптужили су СДА и СДП да су цијелу причу свели на лични обрачун и борбу за бошњачке гласове, а званичници Републике Српске су "закочени, заробљени и затечени" оним што се у Федерацији дешава.

Очигледно, ствари су се вратиле на почетак и да се вријеме беспотребно губило. Европски мислећи, Филе је и прије овог састанка са лидерима у Сарајеву одржао слово, па и послије разговора са њима, што се у ријетким приликама дешавало овом европском дипломати. На крају је само констатовао да су се лидери и БиХ "заглавили у недоговарању" и да би се овој на све начине исцрпљеној земљи могло десити да јој се идући избори не признају. Ко, зашто и за чији рачун не жели да се испита воља народа 2014. године, убрзо ће изаћи на видјело.

Не буду ли се лидери-преговарачи у ФБиХ коначно опасуљили и схватили суштину њеног функционисања, остаћемо, по ко зна који пут, заточени у црној рупи Балкана.

У свему овоме из БиХ ће одлазити све што главом мисли и што има куд, и ко ће онда мислити о европским интеграцијама?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана