Пут реформи

Марина Чигоја

Влада РС “избацила” је други сет реформских закона с циљем да стане у крај сивој економији, подигне права радника на виши ниво и да коначно на прави начин посложи све коцкице у овој области.

Нико не може да зажмири над чињеницама да у Српској огроман број радника ради на црно, да бројне фирме раде нелегално и да су руке контролних органа у много чему биле везане. Предложеним измјенама закона радници би коначно требало да буду заштићени од рада на црно, а послодавци од нелојалне конкуренције, односно од оних који не плаћају ни раднике ни своје обавезе према држави.

Сетом измјена закона које су усвојене дефинисано је да радници могу почети да раде у некој фирми тек након што буду уредно пријављени у Пореској управи и добију идентификациону картицу, која ће им бити сигуран доказ да су пријављени и да им се доприноси уредно уплаћују. Свакако, то није једина новина. Предложеним измјенама дата су много већа овлашћења инспекторима и порезницима, који ће сада, уколико утврде да радник ради на црно или да фирма није регистрована, моћи да ставе катанац у браву тог предузећа. Хоће ли то допринијети бољем положају радника и уредних послодаваца видјећемо ускоро. У сваком случају, више не би требало да слушамо објашњења контролних органа да то није њихова надлежност. Инспектори су овлашћења добили, а на њима је да их и примијене. Наравно, већа овлашћења за собом повлаче и већу одговорност оних који те контроле обављају. Казне за инспекторе који се не буду придржавали закона такође треба да буду строже, јер смо у посљедње вријеме били свједоци неколико хапшења инспектора због корупције.

Охрабрујуће је, ипак, то што су власти усвајањем ових измјена закона коначно одлучиле да почну обрачун са сивом економијом, јер би се њеним смањењем повећали и приходи у буџету РС, а тиме би били створени и услови за растерећење оних који тај буџет и пуне.

Први корак је направљен, закони су измијењени, али те измјене неће ништа значити уколико се не буду и примјењивале. Свједоци смо да је знатан број закона које имамо, а који се не спроводе. Надамо се да ови, дуго очекивани неће представљати само мртво слова на папиру и да ће се њихови ефекти заиста у догледно вријеме видјети, како то из Владе и најављују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана