Пут под ноге

Милијана Латиновић

Република Српска већ увелико одбројава дане до почетка масовне вакцинације против вируса корона, с обзиром на то да би већи контигент руске вакцине “спутњик В” требало да стигне 28. фебруара.

Осим здравствених радника који су већ годину на првој линији одбране од вируса који је окренуо планету наопачке, старих и болесних, требало би да почне вакцинација и осталог становништва.

Вакцина се сматра највећим достигнућем човјечанства у борби против заразних болести, а осим здравства, у вакцину против вируса корона уздају се и сви други сектори, од привреде до туризма.

Иако смо прошле године имали прилику да путујемо својом Републиком и упознајемо природне љепоте за које нисмо ни знали да постоје, “ковид 19” нам је распаковао кофере за дуже дестинације. И не само нама.

Ништа боље нису прошли ни становници осталих земаља, па је свјетски туризам завршио буквално на респиратору.

Хотелијери су грцали у проблемима, а грађани помало нервозни чезнули за неким новим дестинацијама. Туристичка, а самим тим и републичка каса остале су прилично празне, јер није био туристичке таксе.

Вакцина улива наду да би све то могло да се промијени овог љета и да ипак и ми, али и туристи из иностранства почнемо паковати кофере.

У сваком случају и када до тога дође, не смијемо заборавити на све оно чему нас је протекла година научила.

Сигурно је боље чезнути за плажом из властитог, него из болничког кревета, сањати сунце и планински ваздух из свог дворишта, него у болничкој соби дисати уз помоћ респиратора.

Чак и онда када се границе отворе не смијемо заборавити на опрез и поштовање епидемиолошких мјера, зарад свог и здравља најближих.

Ако смо могли да истрпимо до сада, не кошта нас да издржимо још мало, јер лако ћемо пут под ноге ако останемо здрави. А остаћемо само ако будемо одговорни. Другог рецепта на путу до побједе нема, јер вирус је подмукао и вреба иза сваког ћошка. Зато ни сада када смо на корак до почетка имунизације не смијемо да се опустимо и да поклекнемо надомак циља.

Мало је остало да сви заједно удахнемо пуним плућима.

Себи и људима око себе дугујемо бар толико, да још неко вријеме носимо заштитне маске, држимо растојање и не окупљамо се у већим групама.

Само ако останемо здрави имамо шансу да искоријенимо ову пошаст која нам се натоварила на леђа и већ овог љета наш албум попунимо новим фотографијама са обале мора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана