Пут ка окончању сиромаштва

Jим Јонг Ким

У овом тренутку више од милијарду људи живи са мање од 1,25 долара на дан. То представља мрљу на нашој савјести. Морамо помоћи људима да изађу из сиромаштва без одгађања и предрасуда и без обзира на околности и локацију.

Прије само шест мјесеци Групација Свјетске банке је подржала два циља: први је да се екстремно сиромаштво оконча до 2030. године, а други је да се подстакне заједнички просперитет за најсиромашнијих 40 процената становништва у свим земљама. Испуњавање нашег првог циља биће од историјске важности и биће изузетно тешко. Напредујемо у томе, али у борби против сиромаштва ништа није гарантовано, а биће све теже што се будемо приближавали циљу. Глобални раст би могао да се успори. Инвеститори би могли да постану још опрезнији, а дугорочно финансирање за изузетно потребну инфраструктуру, које је већ ријетко, могло би да пресуши.

Други циљ директно је релевантан за све земље свијета. Протести за вријеме арапског прољећа и недавни протести у Турској, Бразилу и Јужној Африци, били су укоријењени у универзалној жељи да се буде дио глобалне средње класе. Друштвени медији су створили огромну "виртуелну средњу класу", како је то назвао Томас Фридман, која ће наставити да куца на врата могућности, а затим и да их развали. Требало би да много више пажње обраћамо на то да ли раст досеже до цијелог становништва, а не само до елите.

Наша два циља захтијевају стратегију која нас тјера да примијенимо селективан приступ - прво да одредимо своје приоритете, а затим да напустимо оне активности које нису приоритетне. Нећемо наставити да радимо у подручјима у којима су други бољи или само да бисмо испунили циљеве у вези са укупним обимом одобрених зајмова. Постаћемо банка рјешења са резултатима за сиромашне, који ће бити наша централна одредница.

Дакле, који су наши принципи? Неуморни смо у усмјеравању напора на постизању наших двају циљева. Радићемо са нашим партнерима - не можемо то урадити сами. Бићемо храбри. Прихватаћемо ризике, паметне ризике. Инвестираћемо у пројекте који могу да помогну у трансформацији развоја земље или региона.

Радићемо на стварању иновативних финансијских инструмената који могу да отворе нове прилике за дугорочно финансирање које земље очајнички требају. Вриједи нагласити три елемента нове стратегије. Прво, радићемо у партнерству са приватним сектором са циљем борбе против сиромаштва и отварања нових радних мјеста за сиромашне. Друго, повећаћемо степен наше посвећености крхким подручјима и подручјима изложеним сукобима. Обећавам да ћемо у знатној мјери повећати своју подршку крхким и сукобима погођеним земљама. Треће, бићемо што амбициознији у вези са питањима која су од глобалног значаја, укључујући улагање у будућност жена и дјевојчица и борбу против климатских промјена.

Прије само три дана 60.000 људи се окупило у Централном парку у Њујорку да би позвали на окончавање сиромаштва. Желио бих да замолим све вас који ово читате да се сада прикључите нашем покрету - пријавите се на веб страницу Глобалног пројекта за сиромаштво (Global Poverty Project) на адреси: www.zepoverty2030.org и потпишите петицију за елиминисање сиромаштва у току једне генерације. Ово је морално питање које дефинише наше вријеме. Не можемо да допустимо да више од милијарду људи пати у екстремном сиромаштву, када имамо алате и ресурсе којима можемо да промијенимо њихове животе набоље.

За одређене проблеме, као што су климатске промјене, вријеме је од кључне важности, али да цитирамо Мартина Лутера Кинга Јр.: "Вријеме је увијек зрело да се ураде праве ствари". Вријеме је сада, а људи који ће то урадити смо ми. Хајде да учинимо да се то деси.

Јим Јонг Ким, предсједник Групације Свјетске банке

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана