Пусти факултети

Милијана Латиновић

Прича о уписној политици и усклађивању уписних квота на факултетима са потребама тржишта рада тема је број један већ годинама у Републици Српској.

Међутим, мало шта је на том плану заиста урађено. Најбољи свједок томе су полупразни амфитеатри, које ћемо, по свему судећи, имати и ове јесени јер на свим факултетима оба јавна универзитета у РС још има слободних мјеста. На некима ни сва буџетска мјеста нису попуњена у првом уписном року, а, ево, други већ “куца” на врата.

Иако су љекар, стоматолог или инжењер одувијек била цијењена занимања, систем вриједности се посљедњих година толико промијенио да ни они који заврше ове факултете нису ријеткост на бироима за запошљавање.

Чак и међу њима има оних који су узалуд студирали и чије дипломе годинама сакупљају прашину јер не могу да се запосле у струци.

А то што им ни факултетска диплома одавно не гарантује сигуран посао један је од највећих разлога зашто све више младих одустаје од идеје да постану академски грађани. Факултети се скоро нимало нису прилагодили привреди, а предавања данас не разликују се много у односу на она од прије двије или три деценије. Све то младима шаље поруку да наука и знање и нису баш на цијени у овом нашем друштву.

Гаранција за посао одавно већ није диплома него веза или, чак, партијска књижица.

Све више је и оних који су свјетлију будућност видјели негдје изван Српске, па су одавно већ с кофером у руци отишли “преко гране”. Тамо их, кажу, цијене, имају добар посао и плату вишеструко већу него у РС.

Имајући све то у виду, нимало не чуди чињеница да је на бањалучком и Универзитету у Источном Сарајеву уписано тек по 1.000 студената. Иако се у овим високошколским установама правдају амбициозним плановима, могло би се рећи да су уписне квоте из године у годину само пуста жеља, која сваким даном има све мање шансе да постане стварност.

Уколико се они који кроје уписну политику озбиљно не позабаве овим проблемом, не само да ће нам амфитеатри бити празни, већ би у питање могао доћи и опстанак многих факултета. А каквој будућности да се надамо тек онда када на високошколским установама осване катанац!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана