Пуста обећања

Ведрана Кулага
Пуста обећања

На адресе српских повратничких општина Дрвара, Гламоча и Грахова стигло је много разних обећања. Чуле су се многе обећавајуће ријечи које су водиле ка свјетлијој будућности, али све је то далеко од реалности.

Нажалост, већина су била пуста обећања у виду средстава са којима је намјеравано да се обнове путеви, здравствене установе.... Једноставно, да се покрене живот изнова.

У српским повратничким општинама Гламочу, Грахову и Дрвару, ионако тешку финансијску ситуацију, додатно отежава игнорантски однос кантоналних власти према њима, јер је мало обећаних, а испуњених обећања. Уништене и спаљене куће, пуста огњишта, лоша инфраструктура само су неки од призора који су их дочекали при повратку. Призори који су видљиви и данас. Разлог је јасан. Обећања су само заваравања.

Кажу да нада умире посљедња, а по свему судећи и тај тренутак се ближи у српским општинама у ФБиХ. Тешко је живјети и радити у условима лажних обећања. Ионако тешку финансијску ситуацију додатно отежава игнорантски однос кантоналних власти према њима. Мало који вапај за помоћ је наишао на разумијевање кантоналних власти.

Иако је Савјет министара одобрио одређен износ за реализацију пројеката од виталне важности за Дрвар, Грахово и Гламоч, општинске касе нису осјетиле помоћ. A ни мјештани који се боре на све могуће начине да преживе и опстану у заиста незахвалним условима, јер бројни стамбени објекти чекају санацију, као и електромреже и локални путеви.

Гдје је нестала правда, гдје су се изгубиле равноправност и солидарност? Сигурно је само да су заобишле српске повратничке општине у ФБиХ. Неопходно је поставити питања ко троши новац који је намијењен за обнову живота у Гламочу, Дрвару и Грахову?

Aгресија на ове општине се наставља, само у другом виду и другим средствима. Обећања, обећања, обећања - празна обећања и тако укруг.

Од 1,5 милиона марака, колико је недавно одобрено Ливањском кантону, само је трећина намијењена српским повратничким општинама у ФБиХ - Дрвару, Босанском Грахову и Гламочу. Међутим, мало шта су од овога видјели и добили. Иако је кантон десет познат као "црна рупа" на овим просторима, становници повратничких општина надају се бољем животу.

Њихови захтјеви нису велики. Све што желе је да добију оно што им припада и да добију живот достојанствен сваког човјека.

Дрвар, Грахово и Гламоч су српске општине којима је доста пустих обећања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана