Пуста обећања

Жељка Домазет

Да је БиХ примјер невиђеног јавашлука показује и чињеница да је у силним настојањима да се добије који глас више на изборима на ред дошло и усвајање измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

На многобројним путовањима по Бриселу, Вашингтону и иним свјетским дестинацијама, званичници ове растрошне земље обећали су да неће повећавати плате прегломазној администрацији, да ће испоштовати Писмо намјере ММФ-а, те да ће Реформска агенда бити приоритет свих приоритета како би се приближили нормалним земљама.

Бацали су олака обећања по свијету у земљи, али су док су још били у истим ципелама у којима су се вратили са тих путовања, у посланичке клупе преко својих послушника убацили ново повећање плата полицији. Учинили су то не трепнувши и без икаквог покушаја да смање своје, а да би обични полицајци који их опслужују имали нормалне.

Учињено је то мимо Фискалног савјета и мимо сагласности Министарства финансија БиХ, што очигледно представља удар на буџет и све договоре са ММФ-ом и Европском унијом. Из ММФ-а су упорно упозоравали да повећање плата полицијским службеницима на нивоу БиХ не значи ништа друго до зелено свјетло осталим радницима у институцијама да траже повећање својих плата, а само војска би из буџетске касе тражила близу двадесет милиона више.

И врапцима на грани је постао смијешан приједлог измјена Закона о акцизама који је по Парламенту безуспјешно трчао кругове и никада није дошао до циља. Но без обзира на ту чињеницу "тркачи" су саплићући се о властите ноге и не осврћући се на изречене лажи и изиграно повјерење озбиљног уређеног свијета, упорно обећавали да је циљ ове земље кандидатски статус до априла наредне године. Успут су зарад гласачког тијела пољопривредницима обећали плави дизел мада их ММФ упорно опомиње да та опција не долази у обзир.

Но, било како било са оваквим јавашлуком у земљи и њеним званичницима нико се и неће озбиљно договарати, а ова земља је већ одавно постала примјер за исмијавање. Договор, дата ријеч и потпис су у БиХ само епитети за чисту позу од које обичан свијет нема ништа друго, осим нову превару. Стога и не чуди да свако ко мисли нешто направити од свог живота, гледа све начине да оде из ње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана