Пуне зборнице, празне клупе

Јелена Бјелица

Да у школама у Српској влада анархија и да су учионице више претрпане наставницима него ђацима, показује податак да се број наставника са непуним радним временом у посљедњих пет година скоро удвостручио, а број ученика драстично опао.

Да сви "јуре" плате из буџета показује податак да је у основним школама у РС у 2007/08. школској години било 7.685 наставника, док их је прошле године било 8.370. У исто вријеме смањен је број ђака за више од 13.000 па се поставља питање коме предаје толики број наставника?

Пуна норма наставника у Српској креће се од 18 до 21 час седмично. Међутим, директори норми не придају пуно или пак нимало пажње, јер примају наставнике у стални радни однос са чак два часа седмично.

Томе у прилог иде и податак да је за пет година број наставника са непуним радним временом повећан за 1.153.

Поједини директори основних школа, на себи својствен начин, искористили су своја овлашћења и одузимали часове наставницима са пуном нормом да би запослили нове кадрове. Због тога је данас слика школства у РС претрпане зборнице и празне клупе.

Разумљиво је да се мора наћи замјена наставницима док су на боловању, усавршавању, породиљском допусту, али других изузетака не би смјело бити.

Проблем, ипак, очигледно није само "пао са неба" у зборнице. Узрок се мора потражити и у уписној политици на факултете, јер је свима познато да се из године у годину прима велики број оних који желе свој живот да посвете преношењу знања новим генерацијама.

Очигледно је да одговорност због превеликог броја наставника треба потражити у највишим институцијама надлежним за област образовања, које већ једном треба да измијене уписну политику и посвете више пажње дефицитарним занимањима.

Са друге стране, надлежни исто тако нису смјели дати директорима превелика овлашћења, који су их злоупотријебили и због неконтролисаног запошљавања "ударили" на финансије, буџет, али и на цијели образовни систем. Просто је нелогично да неко ко држи само два часа седмично прима плату из буџета.

Надлежни треба да уђу у срж проблема и ријеше нагомилане проблеме да идућих година не бисмо гледали репризу свега и изнова се чудили "судбинама" школа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана