Пун погодак

Милош Васиљевић
Пун погодак

Држава у којој живимо подијељена је по много чему, ипак, оно што готово сви становници подржавају је кампања “Друштвено одговорни”, јер ће снижене цијене производа добро доћи у времену кризе. И док је на самом почетку било пуно скептика и дилема да ли ће до тога доћи и како ће се све организовати, прве реакције су позитивне, па свака марка више која остане у џепу, због економске ситуације, пуно ће значити.

Артикли са листе производа без марже сламка су спаса, посебно за пензионере који имају најтањи новчаник, али и за све чија примања су око просјечне плате у Српској. Тако је на полицама права јагма за 45 артикала од 19 произвођача.

Производи су појефтинили и у већини тржних центара и маркета осјети се да је потражња порасла. Артикли означени са нула одсто марже купују се много више него до сада. У овој причи највише су добили обични грађани. Ипак, већина њих сматра да се не смије стати на овоме, те да је ово помоћ која им је добродошла и која је похвална, али вјерују да има простора и за додатни напредак. Купци прижељкују и јефтиније месо, јер постало је прави луксуз па је све рјеђе на менију.

И не само месо него и пецива, јер се пекаре нису укључиле у ову позитивну кампању, а због брзине живота већина људи барем једном дневно посјети пекаре. Зашто је то важно?

Из простог разлога што су многи људи почели да их избјегавају, јер доручковати у пекари све је већи издатак. Ако кренете од Бањалуке, гдје је у највећем граду Српске у појединим пекарама за бурек и јогурт потребно издвојити више од пет марака, онда су у потпуности у праву. Да ли је реално да парче пите кошта 4,50 марака?

Дефинитивно није, а баш вртоглаве цијене производа у пекарама једна су од омиљених тема на друштвеним мрежама. Дио купаца прижељкује јефтиније основне животне намирнице, прије свега шећер, уље, брашно и хљеб, што би сигурно била још једна олакшавајућа околност.

Становници у времену припреме зимнице и уочи великих слава иду у велике набавке па су искористили и погодности кампање “Друштвено одговорни”.

Мјера ресорног министарства показала се као пун погодак, али би било добро да се све то прошири и на основне животне намирнице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана