Пуј, ПИК-е, не важи

Дарко Момић

Управни одбор Савјета за спровођење мира у БиХ (ПИК) прије два дана је послије исто толико дана вијећања у Сарајеву издао коминике са којим се поново није сложио амбасадор Руске Федерације у БиХ. Амбасадор Петар Иванцов и његови претходници до сада су имали замјерке на дијелове званичног саопштења, али овога пута он је изразио неслагање са цијелим садржајем коминикеа, што показује да Запад и Русија имају потпуно различите погледе и на тренутну ситуацију и на будућност БиХ.

- Нажалост, документ је пристрасан и једносмјеран, не одражава стварну ситуацију у земљи, не покрива актуелне проблеме и у суштини не доприноси јачању међуетничког помирења и конструктивног дијалога - категорично је послије издавања коминикеа рекао шеф дипломатског представништва Русије у Сарајеву.

У слободном тумачењу ово се може превести и као “пуј, ПИК-е, не важи”. Другим ријечима, све оно што су представници свих осталих земаља подржали и потписали, без консензуса и подршке најмоћније православне земље представља мртво слово на папиру. И није проблем што је то тако, већ то што бх. фанатикоси никако не могу да схвате и прихвате да је амбасадор Иванцов највећи пријатељ БиХ. Шта су друго његове ријечи да “покушаји да се суверена БиХ врати под вањско управљање коче процес стабилизације у земљи” и да је “неопходан наставак дјеловања како би што прије била затворена Канцеларија високог представника”, него отворена борба за јачање суверенитета БиХ. Зар исто то није и његово “инсистирање на Општем оквирном мировном споразуму и досљедном поштовању уставних темеља прописаних у дејтонским документима”.

С друге стране, западне земље су, како је оправдано рекао Иванцов, у пристрасном и једностраном документу набројали низ замјерки на рачун Републике Српске, циљано стављајући мету на њене институције као, наводне кочничаре, европског пута БиХ. Све што је наведено у коминикеу, од примједбе због формирања Комисије за Сребреницу, преко критика “активности које су предузете у Републици Српској како би се додатно ограничиле демократске слободе, као што су право на слободу говора и мирно окупљање”, па до осуда намјере да се формира резервни састав полиције, као да су писали вјековни српски непријатељи.

Међутим, оно што је посебно интересантно је што већ годинама нико не појашњава какво је у ствари тијело ПИК и ко га је формирао. Недоумице изазива то што се на њиховом званичном сајту наводи да је формиран 8. и 9. децембра 1995. године, дакле послије потписивања Дејтонског мировног споразума 21. новембра, а прије његове званичне верификације у Паризу 14. децембра. Али ствари постају много јасније када се види да је формиран у - Лондону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана