Пуче платформа

Жељка Домазет
Пуче платформа

Топ тема посљедњих дана у БиХ - коме ће припасти мјесто фотеља предсједавајућег Савјета министара, послије осам мјесеци натезања, у петак је добила "материјализацију". Дванаест странака, послије дводневних разговора у Предсједништву, сагласно је да то треба да буде Хрват.

Aко се има у виду чињеница да је и таква сагласност већ нешто, могли би се брзоплето преварити како се у овој некомпромисној земљи, дошло до каквог таквог договора. Но, ту је тек јадац.

Како је Златко Лагумџија на неки начин ипак пристао да прогута велику кнедлу и одустане од позиције предсједавајућег у којој је одмах, док се изборни резултати нису још ни са сигурношћу утврдили, видио себе, сада је на ову позицију без сагласности свих својих сателита предложио свог пулена Славу Кукића.

Истог тог Кукића, "неспретно" га представљајући јавности, Лагумџија вели да је "нестраначка личност". Но, јавна је тајна међу свим онима који иоле прате партијска посла у БиХ, да му је Кукић послушнији, да га је више ваљао и више га слушао него иједан партијски колега.

У свој тој заврзлами и Бакир Изетбеговић, за кога се већ одавно зна да баш превише не слуша свог партијског шефа Сулејмана Тихића, Драгану Човићу признао да је његов кандидат Борјана Кришто сасвим прихватљива на челу Савјета министара.

На овај начин додатно је разоткрио платформашке пукотине и објелоданио да ту баш не иде све по принципу усаглашености и да му потезе и одлуке као члану колективног шефа државе Лагумџија, ипак, не може диктирати.

Распаране шавове платформе објелоданио је Младен Иванковић Лијановић који је тек послије консултација сазнавши, да га је Лагумџија "пресвукао", телефонски на функцију предсједавајућег кандидовао самог себе.

Свјестан да баш све не иде како је замислио, Лагумџија је наново истрчао са приједлогом како се на функцији министра иностраних послова треба наћи неко од Бошњака. Самоувјерени лидер СДП-а увјерен је да и предсједавајући и шеф дипломатије морају бити из ФБиХ. Како је већ извјесно да ће предсједавајући бити Хрват без обзира на то да ли су то његов Кукић или Кришто, Лагумџија је у налету самоувјерености већ објелоданио како се нова трка треба водити за министра иностраних послова. Намјерно или случајно Лагумџија је заборавио да је у још увијек актуелном сазиву бошњачки кадар и да би заиста било превише да шефа дипломатије два мандата заредом дају Бошњаци. Да апетити за фотељама нису мала ствар, потврдио је и Тихић који би на мјесту министра финансија радо ухљебио свој кадар.

Консултације и састав Савјета министара, свакако ће у БиХ и сљедећих дана бити вруће теме. Главни окршаји за договор свакако ће се водити у Предсједништву, међу лидерима, и у Парламенту.

Ко преживи, причаће!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана