Пуцање по шавовима

Данијела Бајић
Foto: Г.С.

Тек су двије године прошле од бизарне сцене из Овче у Србији гдје су неодговорне особе поставиле рингишпил поред улице тако да се дјечица сударају са аутомобилима.

Наравно, чим је вијест постала вирална брзо се открило да власник није имао дозволу за рад те је против њега поднесена прекршајна пријава. 

Срећом овај пропуст није проузроковао несрећу, што не значи да их током протеклих година није било. 

У марту ове године је у Лазаревцу забиљежен драматичан инцидент када се рингишпил пун дјеце неочекивано почео ломити и рушити. 
Прије два мјесеца једно дијете је завршило у коми, а троје са тешким повредама, након што је седморо дјеце повријеђено у паду рингишпила у Куршумлији на југу Србије. 

Најновију драму у Добоју режирао је, бар ако је судити по писању појединих медија, радник који је често виђен у алкохолисаном стању. Уколико се ова информација испостави као тачна, као друштво смо поражени на неколико фронтова.

Прва и основна ствар - како је могуће да такве особе обављају овакву врсту послова? 

Поготово ако се узме у обзир чињеница да се на рингишпилу углавном возе дјеца. 

Конзумирање алкохола оних људи који су одговорни за надзор дјеце, посебно на јавним мјестима попут дјечјих игралишта или луна-паркова, недопустиво је и неодговорно понашање. 

Овакви и слични инциденти показују колико је важно да особе које раде с дјецом буду потпуно фокусиране на њихову безбједност. 
Други сегмент нашег колективног пораза огледа се у чињеници да ми и даље немамо адекватну контролу за ове и овакве забаве за широке народне масе. Кад мало боље размислимо, ми заправо често пуштамо дјецу на израубоване машине за забаву старе по неколико деценија које ко зна ко, како и на који начин склапа, без неког контролног органа који би провјерио исправност и дао власнику зелено свјетло и не слутећи да се игра у трену ока може претворити у несрећу.

Како је то могуће и зашто се само и увијек код нас накнадна памет појављује тек након што се нешто деси? 
Док је нас таквих, друштво ће нам полако наставити да пуца по шавовима. Тако да ни пуцање конструкције рингишпила не би требало више никога да чуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана