Пуцањ у мраку

Вељко Зељковић
Пуцањ у мраку

Случај у селу Бањска код Звечана, у ком је током викенда дошло до сукоба између наоружаних српских цивила и такозване косовске полиције, приликом чега је смртно страдало пет лица, поново је Косово вратило на насловне стране. И овај немили догађај открио је колико је комплексна политичка, али и безбједносна ситуација на Косову.

Косовски и западни политичари и амбасадори групицу наоружаних Срба одмах су прогласили терористичком. Прво би ваљда требало одгонетнути шта је ова групица уопште тражила у два ујутро у недођији. Да ли је могуће да су они са собом наводно имали толико велику количину наоружања, али и у возилима легитимације свих припадника ове групе? Како је Приштина у глуво доба ноћи за само 80 минута успјела на ноге подићи више од 450 специјалаца. Да ли је истина да су двојица Срба убијена након предаје, а да је трећи пуштен да искрвари?

И прије одговора на сва питања, сви су пожурили са доношењем опречних закључака. А управо због њих имамо и овакву ситуацију на Косову! Угашено је пет живота и то је једино важно. Страшно и жалосно. Угашено је управо због политика које се воде на овим просторима, а прије свега оне коју спроводи Аљбин Курти чији је крајњи циљ “ослобађање” сјевера КиМ.

Косовски Срби годинама упозоравају на свој положај, који је недавно једна италијанска професорка у свом докторском раду упоредила с оним Јевреја у гету. Пали им се љетина и убија стока. Готово су свакодневне пријетње и отворена малтретирања. И само ти људи знају како им је. Једино они знају шта преживљавају они и њихови ближњи. Живјети 20 и кусур година у таквом окружењу, налик гету, мора оставити одређене посљедице. Прво је био психолошки и егзистенцијални притисак, а онда се прешло на институцијални, а затим и физички терор који је режиран управо од Куртија. У таквим околностима, континуираног терора, шта се могло очекивати од Игора, Бојана или Стефана, породичних људи, са малом дјецом. Највјероватније су жељели да физички заштите своје породице. Да ли је начин на који су то покушали урадити исправан, није на нама да судимо. Није на нама ни да моралишемо.

Најгори сценарио био би ако се сазна да је у ствари ова несрећна групица људи изманипулисана, да је неко искористио њихово нагомилано незадовољство и свјесно их гурнуо у овако нешто. Иностране службе прави су мајстори за тако нешто. Поготово оне британске. Када се овакве и сличне ствари десе, прво и основно је питање - коме је све ово одговарало. Није тешко закључити - као прво оним што су ове несрећне Србе одмах прогласили терористима, али и Куртију који сада има добар алиби да уз нови аманет ментора, уведе ванредно стање на Сјеверу и полицијски га окупира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана