Пси рата

Горан Маунага
Пси рата

Нема, нити ће икада више бити правих и стварних ратних хероја попут оних из Првог и Другог свјетског рата, некадашњих јунака и витезова из прошлих вијекова од Балкана до Aмерике.

Какав је карактер ових данашњих ратова, најбоље показује профил "ратних хероја" на свим зараћеним странама, такође од Балкана па до самог краја свијета.

Ратови су данас прљави, па су исти такви и "ратни хероји". Док ти ратови трају, свака страна, наравно, још има своје јунаке, али кад се битке заврше, покаже се да то и нису били борци за неку чисту ствар и виши циљ. Да нису ту били због, рецимо, одбране и спаса сопственог народа, него ради сопствених, углавном материјалних разлога.

Они, углавном, по завршетку тих ратова постају криминалци, што потврђује да ништа друго нису били ни у ратовима у којима су сматрани борцима и херојима.

Постају пси рата у служби мафије, па зараћену страну или страну свијета гдје ће радити посао обезбјеђења или ратовања и не бирају много. Важно је само да се то добро плати.

Тачно то се десило и у случају Предрага Чанковића који је, по још званично непотврђеним информацијама, погинуо у обрачуну нарко-група у Боливији.

A у рату у БиХ је био, потврдили су његови саборци, узоран припадник јединице "Вукови са Дрине".

То није ништа ново, јер је познато да су одмах по завршетку рата у БиХ на ратишта широм свијета, од Заира до Ирака и Aвганистана, из БиХ одлазили "најбољи, прекаљени борци".

Ради се углавном о припадницима елитних јединица у рату попут, рецимо, бивше Јединице за специјалне операције из Србије, која је скоро комплетна, од узорне јединице, постала легло криминалаца и убица.

Још један од бољих овдашњих примјера за то је и Насер Орић који је током рата у БиХ био бошњачки херој. A да се ради само о мало јачем криминалцу, већини Бошњака јасно постаје тек послије рата, сваким даном све јасније.

Оних правих, заслужних бораца и хероја данас као да нигдје нема. Наравно, они постоје и увијек ће их бити, али су неуочљиви, углавном обезвријеђени и понижени.

Јер још је актуелно вријеме обрнутих вриједности, па су свима интересантније приче о "псима рата" и мафијашима, него о истинским херојима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана