Псећи живот

Маријана Миљић
Псећи живот

Већина становника Републике Српске већ од ранога јутра почиње да се хвата за главу и размишља како ће тога дана распоредити јадних 21 марку за три скромна оброка.


Према посљедњим подацима Удружења потрошача, домаћинства у Српској дневно издвајају баш толико новца за исхрану.

Већина њих принуђена је да листу потребних намирница скраћује из дана у дан, јер са 21 марком дневно мало тога се може наћи на трпези.

Са просјечном платом, која у Српској износи 813 марака, становници у РС треба да себи набаве храну, за коју мјесечно треба да издвоје 630 КМ, послије чега им остаје само око 180 марака које треба да распореде за режије, одјећу, обућу, образовање... Већина породица не може ни да помисли на неки одмор и уживање, јер нема новца ни да преживи.

У данашње вријеме знамо да велики број становника не прима ни 813 марака, већ имају плату нижу и за 200 до 300 марака. Они су већ давно из своје исхране избацили неке од потребних намирница и свели исхрану на оно без чега се не може.

A и то без чега се не може, данас постаје луксуз. Узмимо само примјер хљеба који плаћамо најскупље у региону, а да не говоримо о цијенама млијека, јаја и меса чије цијене из мјесеца у мјесец не престају да расту.

Недосањани сан становника Српске ове године остаће и појефтињење хљеба, јер млинари упркос паду цијена брашна не намјеравају да спусте цијене. Они то оправдавају чињеницом да имају велике трошкове, који сигурно нису већи у пекарама у окружењу, а које при томе продају хљеб упола јефтинији него код нас.

Ништа боља ситуација није ни са месом јер становници Српске једу и најскупље месо, чијем се поскупљењу за сада не назире крај.

Пекари али и остали продавци треба да се уозбиље и да схвате да је живот са 21 марком на дан патња и мука, јер ће у супротном становници из исхране почети да избацују и оне намирнице за које су мислили да без њих не могу.

Очигледно је да је за становнике Српске ово била и више него лоша година и не преостаје им ништа друго него да са муком и хватањем за главу преживе и ова три мјесеца која су пред њима и да у нову годину уђу са жељом о престанку раста цијена животних намирница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана