Првоаприлска шала из Приштине

Милијана Латиновић

Привредници из Републике Српске и ФБиХ са великом неизвјесношћу чекају идући потез приштинских власти које су најавиле да ће ускоро укинути таксе од 100 одсто на робу из БиХ и Србије.

Иако мало, тржиште самопроглашеног Косова за домаће привреднике било је веома значајно, што потврђује податак да је на мјесечном нивоу прије увођења намета на тамошње тржиште из БиХ извожена роба вриједна око 13 милиона марака.

Због интереса политике и грчевите борбе приштинских власти да натјерају Србију да призна независност самопроглашеног Косова, привредници с обје стране Дрине већ 15 мјесеци не извозе робу на Косово.

Њихово мјесто заузеле су компаније из других земаља, па је страх домаћих предузећа, да ће бити тешко вратити се на стару позицију, и те­ како оправдан.

Још већу узнемиреност и неизвјесност међу њима изазвала је најава премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да ће 15. марта укинути таксе на сировине из БиХ и Србије, а тек 1. априла и на сву робу из те двије земље. Иако је најављено, конкретних потеза о том питању још нема. Поучени досадашњем искуством, да Куртију и осталој свити из Приштине не вјерују ни када дарове носе, са великом дозом опреза домаћи привредници чекају кључне датуме.

Немогуће је не запитати се зашто не укину таксе на све производе одједном, зашто раздвајају сировину и готове производе. И зашто је као један од кључних датума изабран баш 1. април? Тешко је не помислити да би то могла бити само још једна у низу несланих шала институција самопроглашеног Косова.

И док политички лонац између Београда и Приштине кључа на 1.000 степени, привредници губе милионе, а Европа ћути.

Ћутала је и када су умирале бебе у бањалучком породилишту, јер у болници није било кисеоника. Путеви су били блокирани, везе са матицом Србијом насилно прекинуте, а Савјет безбједности УН забранио је летове изнад БиХ. Недужним бебама свјесно су ускратили кисеоник, узели им дах живота и ћутали. Ћутали су и новембра 2018. године када су Албанци забранили и транспорт кисеоника до болнице у косовској Митровици. Ниједним потезом Брисел није санкционисао приштинске власти које дуже од годину свјесно руше ЦЕФТА споразум.

Питање је да ли би ћутали да је којим случајем у овој причи негативац Србија, Република Српска или БиХ. Тешко да би, за њих су казне унапријед прописане. Крајње је вријеме да се европски званичници пробуде и зауставе тиранију која превазилази све границе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана