Прудски разговори

Жељка Башић
Прудски разговори

Да се прича о дијалогу и компромису у БиХ злоупотребљава и користи онако како и кад коме одговара, најбоље је показао предсједник СДA Сулејман Тихић својим најављеним, а на крају неоствареним, појављивањем у Бањој Луци на састанку организованом ради наставка и одржања прудских разговора.

У само пар сати Тихић се предомислио и наљутио на предсједника СНСД-а Милорада Додика, који је био и домаћин разговора.

Тихићево непојављивање на састанку којем су присуствовали Додик, лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић и високи представник у БиХ Валентин Инцко, уз Тихићеву напомену да је то "њихов договор", почиње да забрињава и хлади изгледе за свијетлу будућност ове земље.

Мање би било безобзирно да се Тихић није одазвао првом прудском састанку, који је замишљен тако да се кључна питања у БиХ рјешавају дијалогом и договором и тиме би јасно показао да није за ту варијанту рјешавања проблема већ за политику једностраности, санкција једних према другима, прича "иза леђа"... Не доћи на пети круг прудског дијалога више је него лицемјерно.

Иако је, баш на основу прудских разговора хватао политичке поене код симпатизера и код америчког потпредсједника Џозефа Бајдена, послије потврђивања још једног мандата за предсједника СДA Тихић је "добио крила" и издигао се изнад "прудске тројке".

Међутим, Тихићево оправдање недоласка у Бању Луку погубније је од самог његовог непојављивања. Своје разлоге за то што не жели више да разговара са Додиком (а још се није изјаснио због чега не жели да прича са Човићем и Инцком), Тихић је образложио "антидејтонским понашањем Додика и Закључцима Народне скупштине РС". Чудно је да му све то није сметало до петка увече.

A колико је политику дијалога и компромиса желио да подстакне сам Инцко, показао је својим доласком у Бању Луку, ниједном ријечју не спомињући закључке парламента Српске, јер за расправу о томе није било ни вријеме ни мјесто.

Прудске разговоре подржао је и високи представник ЕУ за спољну политику Хавијер Солана. Ипак, Тихић је поручио Солани да би му већи приоритет од прудских разговора требало да буде "смиривање" Додиковог понашања.

A ако се осврнемо на све што је Српску потресало у протеклих десет дана, свако ко је иоле слушао, читао и гледао око себе може да закључи на коју је карту Тихић заиграо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана