Провјетравање

Вељко Зељковић

Иако је у неком ранијем периоду било готово немогуће да неки од директора јавних предузећа, министар или неки други владин службеник буде смијењен са своје позиције, комотна владајућа позиција омогућила је СНСД-у да ту вишегодишњу праксу промијени.

Из својих удобних фотеља “склоњени” су директори РиТЕ “Угљевик” и ЈП “Жељезнице Републике Српске”, а није остао поштеђен ни министар просвјете.

Предсједник СНСД-а Милорад  Додик се на овај начин “обрачунао” са свима онима из ДНС-а који су у предизборном периоду роварили против владајуће коалиције.

Радило се о васпитно-поправним мјерама против “мангупа”, али и свих оних који су мислили да су незамјенљиви и богомдани за неку функцију. И то само зато што су “чланови” и кадрови неке партије, која партиципира у власти.

Поред тога, Додик је на овај начин, а након што је постало готово извјесно да ће имати двотрећинску већину у Народној скупштини Српске, на директан начин поручио свима онима који желе да партиципирају у новој власти, а поготово ДНС-у, да неће имати уцјењивачки капитал, те да ће само они који су се борили да буду “под заставом Српске” бити награђени.

Постало је то јасно када Додик најавио како ће Недељко Чубриловић наставити да обавља дужност предсједника НСРС. Био је то прст у оку Марку Павићу и његовом ДНС-у, који је, и поред добрих изборних резултата и очекивања како би могли коначно добити премијерску фотељу, на крају остао без ичега. На крају је Павић, због раскола у партији, дошао у позицију да чак постане “опозиција”.

Чак је и њихов претендент на ову функцију Милан Радовић смијењен са позиције директора Нове банке, јер је “означен” као један од “мангупа”.

У овом “пакету” смијењених, или боље речено санкционисаних и одстрањених нашао се и кадар социјалиста, директор ЈП “Шуме РС” Ристо Марић.

На овај начин Додик је показао и да је био више него озбиљан када је рекао да Српску чека озбиљно провјетравање и санкционисање свих оних непослушних који нису били на фону и курсу СНСД-а. Али и оних који нису задовољили “стандарде”.

Смјена ће још бити. И то је сигурно. Према незваничним информацијама на црној листи се налази чак четрдесет имена, а међу њима и неки од најближих Додикових сарадника. Са мјеста в.д. генералног директора “Електропривреде РС” већ је отишла Радмила Чичковић, а на њено мјесто постављен “провјерени” Лука Петровић.

Ко је сљедећи?

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана