Провјетравање судова

Жељка Домазет

Из године у годину судови у БиХ се жале да их свакодневно затрпавају којекакви комунални предмети за чије рјешавање ове правосудне институције немају ни времена ни довољно кадрова, а ни финансијских средстава. Стога је Високи судски и тужилачки савјет БиХ потегао за опцијом да их измјести из судских ладица у којима више и нема простора за нове и да их уступи агенцијама.

Тако би се тужбама за наплату воде, струје, гријања, одвоза смећа и других комуналија ускоро могле бавити институције  изван правосудног система. Оне би требало да буду специјализоване за овај посао, а дугогодишња дуговања према комуналним  предузећима требало би да се сведу на најмању могућу мјеру.

Овакав начин рјешавања предмета који појединачно немају велику вриједност, али су због бројности која се процјењује на око два милиона сви скупа тешки преко милијарду марака, побољшала би пословање комуналних предузећа која су готово пословично у дубиози у цијелој земљи.

Овај приједлог  ВСТС  инициран је и током  структуралног дијалога и уз зелено свјетло Европске комисије уколико буде реализован сигурно ће и тужилаштвима и судовима оставити  више времена да се баве другим тежим кривичним дјелима.

Уколико хрпе комуналних предмета преузму специјализоване агенције онда се ни тужилаштва ни судови  више  неће моћи правдати  како због превеликог броја ових предмета не могу да се озбиљно баве организованим криминалом, корупцијом, тероризмом, убиствима, ратним злочинима и свим другим кривичним дјелима која су им примарно у опису посла.

До сада су им из године у годину комунални предмети били изговор и оправдање да тужиоци и судије не рјешавају јаче предмете на чије окончање јавност годинама чека.

Уколико се ова замисао реализује и уколико специјализоване агенције буду утјеривале дуг за комуналије можемо се надати  да тешки предмети који чекају деценијама више неће трунути по ладицама тужилаца и судија. Треба вјеровати да ће након разгртања вишегодишње прашине која се на њима накупила коначно ући у процес и доживјети епилог. Не буде ли тако онда ова земља засигурно може констатовати да јој је све важније и прече од права и правде. Мораће констатовати и помирити се са чињеницом да јој је правосуђе најслабија карика и да нема воље да ову област на ваљан начин устроји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана