Провјетравање полиције

Свјетлана Шурлан

Инспектор ЦЈБ Бањалука Александар Трнинић је суспендован, а начелник Управе за материјално-финансијске и имовинске послове МУП-а РС Милован Ђурић и његов замјеник Жељко Ракић замијењени су. Овим је почело провјетравање МУП-а Српске које је министар Радислав Јовичић најавио у марту у интервјуу "Гласу Српске", првом који је дао по преузимању функције, и нипошто не треба да на овоме стане.

Случај инспектора Трнинића, који је вријеђао госте једног бањалучког локала, пријетио да ће бебе и старице побацати у  хладни Врбас, само је један примјер у мору оних који заштићени функцијом крше закон не плашећи се посљедица. Бахатост и осјећај недодирљивости присутан је међу полицијом у Српској.

Не тако давно, у оквиру акције "Кнез 2", откривена је и умијешаност судског полицајца у мрежу уцјена, каматарења, рекетирања.

Исти овај полицајац, заједно са зеленашима, био је хапшен и током прошлогодишње акције "Прољеће", када је откривено да је још један полицајац помагао криминалцима тако што је фалсификовао и уништавао службене исправе.

Јавно се шушка како су полицајци највећи сарадници криминалних група и да сваки криминалац има на вези свог човјека у полицији. Акција хапшења криминалне групе Дарка Елеза разоткрила је једног од њих - Бојан Цвијан, инспектор SIPA и при том шеф одјељења, био је доушник и сарадник ове криминалне дружине.

Поред тога, полицајци, редовно запослени да спроводе закон, истовремено су и бизнисмени, угоститељи и златари, што је у свакој демократској и правној држави незамисливо. Овдје то није случај, па је и полицајац насилник с почетка текста власник салона за свадбе "Ортодокс" поред Бањалуке.

И умјесто да се позабави прочишћавањем кукоља у својим редовима, директор полиције Гојко Васић недавно у емисији "Пресинг" каже да незадовољство јавности радом полиције лежи у чињеници да оно што уради полиција, у ствари, не буде адекватно представљено јавности.

Ето опет су медији криви. Вјероватно и јесу јер нико од нас није још објавио серију текстова о имовини, кафанама, златарама, вилама, возном парку.... полицијских инспектора, рецимо.

Али примјери с почетка текста буде наду да је полиција, сигурним корацима, почела да се рјешава оних који срамоте ову професију. Није битно ко је отворио причу о агресивном и непримјереном понашању полицајца Трнинића, битно је да су надлежни у полицији реаговали брзо и на прави начин. Суспензијом. И пријавом.

За похвалу је то што је полиција прихватила и чињеницу да су на тако крупан инцидент указали медији! Управо то, заједно са брзом и ефикасном мјером суспензије, враћа повјерење грађана у стубове друштва, полицију, медије, Владу РС.

Осим полиције, очи јавности упрте су и у правосуђе! У овим случајевима фали њихова тачка на "и",  посебно када је у питању мито и корупција с једне стране и апатичност у откривању и кажњавању криминала с друге стране. Кукољ у својим редовима морали би зато почети да преиспитују и судије и тужиоци, али и Адвокатска комора РС.

Нови министар полиције РС покренуо је ствари. Да ли ће истрајати и да ли ће га други пратити, ускоро ћемо видјети. Оно што је сигурно је да им подршке јавности у том послу неће недостајати. Остало је до њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана