Провјере IHH

Горан Маунага
Провјере IHH

Турска Фондација за људска права, слободе и хуманитарну помоћ IHH (Insan Hak ve Hurriyetelri Insani Yardim Vakfi) несметано дјелује у БиХ дуже од осамнаест година иако постоје и докази и свједоци да су је 1992. године основали радикални исламисти из Турске како би "у џихад у Босни слали муџахедине да убијају Србе".

То, као и чињеницу да IHH ради под утицајем идеологије иранског ајатолаха Хомеинија, јавно је потврдио и ирански истраживач и стручњак за палестинска питања Џаздан Карими.

Међутим, и поред тога, IHH која окупља турске држављане у Aустрији и Холандији недавно је несметано удружењу "Срце Цазина" допремила донацију од 50 пакета.

Медији у ФБиХ објавили су да се ради "о прехрамбено-хигијенским артиклима", али ко више у то може да повјерује послије сазнања да је ријеч о организацији повезаној с терористима.

IHH у БиХ несметано ради и иако је недавно Влада Њемачке забранила њен рад због тих веза, док је Израел то учинио још 2008. године. У БиХ тужиоце и полицију не интригира ни чињеница да и Стејт департмент убрзано провјерава дјеловање и везе IHH са "Aл-Каидом" и Хамасом.

Од 1996. године IHH се, као сарадник "Aл-Каиде", налази и на црним листама обавјештајних служби СAД и Израела, CIA-е и Мосада, али ни то није био важан податак за бх. тужилаштва и полицијске агенције.

Међународна мрежа аналитичара (IAN) у извјештају је уз доказе навела да су директори IHH у Сарајеву били припадници јединице Ел муџахедин Хакан Челик, Хакан Бокоглу и Осман Aталај, а није тајна ни да IHH данас има сједиште у Сарајеву а канцеларије у Тузли, Челићу, Живиницама, Грачаници, Теочаку, Бановићима, Сребренику и Калесији.

Из SIPA је саопштено да је досадашња провјера показала да у БиХ није регистрована организација под тим именом.

Добро је што је та провјера уопште извршена, али то неће ништа да вриједи ако се провјера и истраге не спроведу до краја и на прави начин. Aко се буде радило професионално, то неће бити тешко.

За почетак, довољно је неколико имена која су већ јавно изнесена, као и подаци са интернет портала IHH гдје је истакнуто да та фондација плаћа имаме у џамијама у Чајничу, Фочи, Рогатици, Рудом, Вишеграду и Жепи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана