Протјеривање Срба

Горан Маунага
Протјеривање Срба

Србе из и око Сарајева непосредно послије рата протјерали су тадашњи ратни члан Предсједништва РБиХ Ејуп Ганић и њему слични и блиски нељуди. Због тога је бесмислено тврдити да су Срби отишли из Сарајева и зарадили продајући своје станове, како то јуче рече Ганић.

Ганић је заправо близу истине, јер су сарајевски Срби отјерани економским санкцијама. У времену послије рата, као и данас, он и његови боре се против повратка 150.000 протјераних сарајевских Срба и у томе фантастично успијевају.

Да није тако, бар неко од тих Срба до данас би се већ вратио, поготово сада када је Радован Караџић, који је те Србе, како Ганић тврди, протјерао јер није желио да остану на територији коју он не контролише, у Хагу.

Срби су крајем 1995. и почетком 1996. године највише страховали од освете разних Ганића, свјесни да никако не могу да живе са онима који су још у мају 1992. године на перфидан, сарајевско- санџаклијски и јалијашки начин изиграли постигнути званичан договор и масакрирали недужне војнике ЈНА.

Те Србе спасио је само Анекс 4 Дејтонског мировног споразума, односно Устав БиХ, по којем је БиХ подијељена на два ентитета, Федерацију БиХ и Републику Српску, јер су Срби имали гдје да се склоне од припремљеног зулума разних Ганића.

Тако је то и данас и зато се ти Срби залажу за поштовање изворног Дејтонског споразума. Да не би, опет, страдали.

Годинама смо, дакле, навикнути на Ганићеве лажи и подметања, а то се наставља и његовим невјероватним тврдњама да су "Срби након рата отишли због трговине, односно зато јер су за један стан у Сарајеву могли да купе два - по један у Бањалуци и у Београду".

Све и да су то хтјели, умјесто што су од ганићеваца побјегли страхујући за голи живот, Срби то нису могли да учине, јер су им тада у Сарајеву били узурпирани и станови и куће. Најбољи примјер за то је и огромна вила у коју је Ганић уселио са породицом и у којој и данас живи.

Упућени знају да је лаж и Ганићева тврдња да је БиХ угрожена од окружења, нарочито, како каже, од Србије. Јер, чињеница је, БиХ је највише угрожена од злочинаца који су још на слободи, од лажи Ганића и сличних, које не воде помирењу и од тероризма и терориста који су у БиХ дошли под зна се чијим патронатом.++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана