Протести пред Владом РС

Сандра Милетић
Протести пред Владом РС

Тридесетак закупаца са добојске "бувље пијаце" окупило се прије неколико дана у бањолучком парку "Младен Стојановић", у непосредној близини зграде Владе РС, тражећи Владину помоћ у рјешавању њихових проблема.

Прецизније, од Владе РС задржали су да им помогне да отворе своје радње на пијаци у Добоју које су запечаћене 30. септембра прошле године.

Мало прије њих, помоћ Владе РС су протестима пред зградом Владе тражили и радници Урбанистичког завода РС, због уручених отказа и чињенице да им мјесецима нису исплаћене плате.

Ти људи своја права наравно треба да траже и не треба да одустану од њих, али оно што је чудно и нелогично свакоме ко се мало дубље позабави овим дешавањима јесте то што они та своја права траже пред Владом РС, а не иду ономе ко је њихове проблеме проузроковао.

Јер "бувља пијаца" запечаћена је одлуком начелника општине Добој Обрена Петровића, а не одлуком Владе РС. Па зашто онда протестанти не иду пред Петровићеву канцеларију или кућу, или пред Скупштину општине Добој?

Раднике Урбанистичког завода отпустио је и плате им није исплатио већински власник Завода, бизнисмен Јован Видовић, а не Влада. Зашто радници онда нису ишли пред кућу Јована Видовића или пред неку од његових бројних фирми па тамо тражили оно што им припада? Осим тога, готово сви медији пишу о томе какве је све незаконитости Видовић починио у Заводу, а радници ни ријечи о томе, него иду пред Владу да траже права.

Другим ријечима, рјешење својих проблема сви траже у Влади или испред Владе, односно, кратко и јасно речено - на погрешном мјесту. Јер према њиховом, испада да свако у Републици Српској ко добије отказ у некој приватној фирми или му није исплаћена плата или је угрожен на неки други начин не треба да иде код послодавца него у Владу. A Влада ваљда треба да на основу тога из буџета плаћа дугове разних Видовића или да исправља одлуке које су донијели начелници општина зато што ето протестанте онај ко им дугује неће ни да саслуша.

За своја права и за оно то је зарадио свако сигурно треба да се бори свим дозвољеним и законитим средствима. Aли треба да схвати куда онда треба да иде и коме да се обрати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана