Протекторат

Вељко Зељковић

Босна и Херцеговина се већ 23 године налази под међународним протекторатом. Иако је већ одавно постала пунољетна, њени принудни “старатељи”, додијељени јој по службеној дужности, не дозвољавају јој да се осамостали и да крене сама даље. Не дозвољавају то ни моћни ујак Сем, а ни бака Ангела.

Када је у Дејтону пред међународним матичарима озваничена ова заједница, Охаер је добио улогу да очува мир у кући и обезбиједи досљедну примјену предбрачног уговора.

Мир је очуван и поред свакодневних свађа, али деградација једног од два члана овог домаћинства била је присутна током свих ових година.

Санкције и батине су по правилу увијек биле употребљиване против нешто мањег члана ове принудно скрпљене породице. И то само јер је он тражио да буде равноправни члан ове “породичне” заједнице.

На све начине “старатељи” оличени у ликовима попут Карлоса Вестендорпа, Волфганга Петрича, Педија Ешдауна и Валентина Инцка покушавали су да развласте Ерес и њено породично насљеђе пренесу на Фед.

Џаба су биле притужбе и молбе да буде прекинут такав бахати однос. Наметана су нова кућна правила и тражено је да се игра и свира по неусаглашеним директивама и нотама, прије свега ујка Сема.

Најгори мећу додијељеним “старатељима” сигурно је био Педи, један од актера “Крваве недјеље” - инцидента када је у Дерију, у Сјеверној Ирској, 1972. године убијено 26 демонстраната. И то само јер су се ови несрећници залагали за већа грађанска права. Ријеч “право” за њега је била непознаница и у БиХ.

Показивао је отворену нетрпељивост према једном од чланова ове заједнице и није крио да га баш и не “мирише”. Смјењивао је његове представнике у кућном савјету и одређивао им вишегодишњу изолацију. 

Иако није употребљавао батину, ни посљедњи “старатељ” Валентин се није баш показао. Увијек се трудио да пред Савјетом станара изнесе што црњи извјештај о свом штићенику Ересу. И тако годинама уназад. Не допушта овај аустријски политичар словеначког поријекла да се БиХ отргне од међународног протектората. А и зашто би када га Савјет станара за његово туторство плаћа четрдесетак хиљада марака. И то мјесечно!

Ерес је у међувремену стасала и ојачала. И поручено је да је коначно дошло вријеме да пунољетни чланови ове заједнице почну сами одлучивати о својој будућности. То би и Фед требало да схвати, а не скривати се испод скута Охаера, који постао кост у грлу БиХ!

Концерт

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана