Прорицање

Ведрана Кулага
Прорицање

Било је то некад прије много година заведено под неким бројем и од тада, па до данас ништа се није промијенило. "Број" и даље чека.

Овим ријечима могло би се описати третирање великог броја предмета који у ладицама правосудних институција чекају одлуку, скупљајући прашину и чекајући застару.

"Случај Пророк" протеклих дана само је скинуо површни слој прашине са игре у бесправној држави и само на једном примјеру показао стање у друштву у којем живимо.

Институције система, посебно корумпирано и дириговано правосуђе, које не штити државну имовину и на погрешним чињеницама пресуђује на штету Српске и у корист појединца, ма како се он звао, показује да му не треба реформа, него је најбоље да се самоукине, јер закон не штити, а паре троши.

Очигледно је и на овом примјеру да правосуђем не влада закон, него интересне групе из сјене, које су омогућиле многима да раде директно против интереса РС и за то добију судску легитимацију да су у праву.

Ако једна држава почива на судској, извршној и законодавној власти, како нас уче у школама, онда је јасно да је ова не климава, него попутно ћосава без једне ноге.

И да се погрешно не схвати. Није нотар Миломир Пророк крив, он је одиграо мешетарску ролу за свој интерес и изварао све. Није било оних у институцијама система који су морали да га спријече и заусте, или су му били саучесници. Е, то је већ проблем, не Пророк, него систем.

Министарство финансија, тачније РС, у таквој ситуацији била је немоћна да одбрани државни интерес, јер су у овој игри против Српске играли многи. Па и медији који данима ћуте о "случају Пророк", иако им из редакција не излази и добро га знају.

Како је могуће да тужилац скоро десет година пријаву "Инцела" против Пророка за превару држи у ладици, нити покреће истрагу нити је одбацује? Па чека застару, која наступа у новембру. Упућени се томе не чуде, јер знају да је проценат застаре у Окружном тужилаштву Бањалука 98 одсто процената, када је ријеч о привредном криминалу.

У цијелој тој причи неизбјежно је питање колико је Пророка који су пљачкали ову државу, а које је систем штитио? Јер оне што опљачкају трафику нађу исте ноћи, без проблема.

Колико је имовине РС распродато на сличан начин и за колико је Српска оштећена? Шта је са одмаралиштем "Инцела" у Макарској и станом у Дубровнику? Ко то влада правосуђем? У чијим рукама је Тужилаштво? Ко то влада нама?

Закон није, али јесу силе јаче од закона, које законом диригују, и тако ево 20 година.

Најбољи опис стања даје коментар једног од пријатеља "Гласа Српске" са "Фејсбука", који је на "случај Пророк" написао: Глобално, тужна стварност. Када нема особе (тужилац), институција (суд) не ради. Је ли то приватни суд? Може се, али се неће! Е, КАД СЕ БУДЕ ХТЈЕЛО, БИЋЕ И ДРЖАВЕ....

Ако је Пророк само илустрација за правило, онда нам је судбина прорекнута: Спаса нам нема, пропасти нам не дају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана