Пропусти и препоруке

Ведрана Кулага Симић

Прекорачење буџета, ненамјенско трошења буџетског новца за плате, накнаде, "заобилажење" Закона о јавним набавкама БиХ и малверзације приликом расподјеле средстава за субвенције, само су неке од замјерки које су ревизори Српске лани, али и претходних година, упутили на адресе републичких институција, јавних установа, предузећа те општина и градова.

Поједини спискови недостатака били су дужи, други краћи, али суштина је била јасна код свих, а то је да би наставак пословања и понашања по дотадашњим принципима донио само горе дане за институције или установе, али и за новац пореских обвезника Српске.

Да би спријечили такав (најгори) епилог, надлежни у Главној служби за ревизију јавног сектора РС упутили су надлежнима у тим организацијама, уз списак замјерки, и листу препорука чија би примјена на терену окренула пословање на прави пут. Али, накнадна анализа спровођења препорука из протеклих година је показао да неки, изгледа, нису их схватили довољно озбиљно.

Годишњи извјештај ревизије за прошлу годину је показао да су институције РС, установе и локалне заједнице спровеле у дјело око 60 одсто препорука, што није задовољавајуће, а у ревизији вјерују да то може, и прије свега мора да буде пуно боље.

Мора, јер се показало да су се неке грешке понављале из године у годину код појединих институција и других, а због тога, али и осталог, сасвим је сигурно да би и ригорозније казне требало да буду уведене у систем. Јер "мртва слова" на папиру у виду датих препорука у неким случајевима не могу сама да поправе стање у неким институцијама и установама.

Чињеница је да неке ствари не могу да се промијене преко ноћи, али година је ипак година, као и што је и чињеница да је много више пропуста утврђено на нижим нивоима власти у којима ревизори нису чести гости као у републичким институцијама.

Са друге стране, чињеница је и да је само лани ревизија дала 11 негативних мишљења која су, захваљујући измјенама Закона о ревизији, по аутоматизму прослијеђена тужиоцима који треба да поново пречешљају оно што је ревизија утврдила и виде има ли елемената за озбиљније санкције или ће све да остане "само" на  негативном мишљењу Главне службе.

Годишњи извјештај ревизије за прошлу годину почетком идућег мјесеца доћи ће у руке посланика у Народној скупштини РС и то ће бити прилика да се поново види гдје су најчешће грешке, на којим су адресама, али и да се можда и чује да ли су тужиоци до сада отворили извјештаје које су им прослијеђени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана