Пропуштене шансе

Драгана Орловић

Милиони марака из фондова Европске уније који су намијењени за пројекте у БиХ сваке године остану неискоришћени.

Више је  разлога  за то - од недовољне информисаности до непознавања поступка израде пројеката, односно апликација за додјелу новца.

То је случај, или боље рећи проблем, којим би се више требало да позабаве сви надлежни у овој области.

Много је прилика које Европска унија из године у годину нуди, а којих ће бити још више ако се земља буде примицала ка ЕУ, али ријетке су шансе које знамо и успијемо искористити.

Осим са пројектима и фондовима, могли бисмо да имамо и проблем код даљих корака које је неопходно направити на путу ка ЕУ за који се сви залажу. Најочигледнији примјер за то је недавна прича о превођењу упитника Европске комисије, који је тек почетак.

Два тендера у којима је Дирекција за европске интеграције БиХ тражила преводиоце, који би на енглески језик превели одговоре на 3.242 питања из упитника, пропала су јер нема преводилачке агенције која испуњава услове.

Далеко од тога да немамо кадрове који би могли да пишу пројекте и да преводе, али је неопходно да надлежне институције, удружења па и сами грађани буду активнији.

Као прво, неопходно је ефикасније ангажовање надлежних и промовисање сваког расписаног тендера које неки од европских фондова понуди нашој земљи.

Потребно је и боље информисати грађане, односно, удружења и разне организације како могу да аплицирају, које услове треба испунити и обучити их да знају како написати квалитетан пројекат и напосљјетку како га реализовати.

Свакако би и међу грађанима требало да буде више воље да се укључе у едукације и стичу искуство у писању пројеката, од чега ће несумњиво имати користи.

Само на тај начин имаћемо већи број апликација из БиХ и лакше се такмичити са другим земљама на међународним тендерима, који се непрестано расписују, а за које тек ријетки чују и знају.

У интересу нам је да на овај начин постанемо дио Европске уније, али прије тога морамо испунити одређене услове и стандарде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана