Пропуштене прилике

Драгана Орловић

Познато је да је БиХ сложена земља, са сложеном ситуацијом и у економији и у политици. Била је и прије појаве пандемије вируса корона, али сада је само додала један нови ниво непредвидивости и страним, али и домаћим инвеститорима.

Тако је прилив страних инвестиција у БиХ у првих шест мјесеци ове године већи за 66,2 одсто у односу на исти период лани, међутим, тај раст углавном је резултат реинвестирања постојећих компанија, док нови инвеститори и даље избјегавају овдје пословати, због политичке кризе и слабе куповне моћи грађана.

Према подацима Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА), у првих шест мјесеци ове године регистровано је 766,2 милиона марака страних улагања. Уз реинвестиције постојећих компанија, до поменутог овогодишњег раста од 66,2 одсто дошло је што су, између осталог, и неке дјелатности доживјеле процват и пораст обима пословања током пандемије у прошлој години. Звучи невјероватно, али истинито је.

Међутим, оно што забрињава, јесте чињеница да је БиХ остала без одређеног броја инвеститора због разних политичких сукоба и тензија, као и лошег животног стандарда становништва.

Умјесто да се фокусирају на развој привреде и како задржати људе, стављајући у први план идеје о економији, све је очигледније да већина политичара радије прибјегава подјелама у друштву, а у фокус ставља личне интересе и сукобе.

Све то као резултат има лошу слику коју шаљемо не само домаћим већ и страним инвеститорима, којих је све мање.

Стручњаци у овој области наводе да се БиХ никада није могла похвалити неким већим обимом страних инвестиција, али то је посебно изражено у данашње вријеме, када усљед разних политичких несугласица свјесно или несвјесно губимо разне прилике.

Осим лоше политичке сцене, у БиХ су присутни и други проблеми, попут превелике администрације, разних намета, али и корупције која је, нажалост, заступљена у свакој могућој области.

Све су то препреке које треба почети рјешавати што прије, јер ће у супротном и они странци који су до сада улагали капитал на овдашње тржиште одлучити да ставе катанац на предузећа и потраже земљу са бољим условима пословања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана