Пропјевале Шеве

Жељка Домазет

Иако су "Шеве" о сопственим злочинима пропјевале без адекватне реакције правосудних институција, БиХ ће на прољеће још дуго чекати

Двије деценије од почетка најстравичнијих и најтајанственијих убистава која су се дешавала током четири ратне године у Сарајеву, клупко истине се почело одмотавати свједочењем у Хагу припадника злогласних "Шева" Едина Гараплије.

Да се у бошњачкој кухињи све скувало до у детаље и да су злочини били дириговани и планирани из највишег врха тадашње БиХ говори и податак да је на самом почетку рата тадашњи министар унутрашњих послова РБиХ Aлија Делимустафић наредио својим сарадницима Aсиму Даутбашићу и Муниру Aлибабићу да се формира посебна јединица за ликвидације. У тој кухињи су формиране злогласне "Шеве", чији злочини до данас нису расвијетљени, а чије жртве, које су напросто "сијали" по граду, ни до данас нису пронађене.

И док се у БиХ нормалан свијет још и није опасуљио да је рат закуцао и на врата, ове на крви и сузама формиране државе, "Шеве" су у центру Сарајева готово испред прозора ратног Предсједништва у коме је столовао Aлија Изетбеговић у Великом парку убили осам голобрадих војника заробљених у транспортеру чија је гусјеница пукла у Добрињи. Ови резервисти тадашње ЈНA су побијени, а у досијеима који се још крију у ладицама свих тужилаштава која су третирала овај злочин, стоји да их је са још тројицом злочинаца хладнокрвно побио Неџад Херенда и по принципу најхладнијег СС-овца "овјерио" из пиштоља да буде сигуран да су мртви.

Злогласне "Шеве" ликвидирале су и сарајевске Ромеа и Јулију на Врбања мосту, иако је на свјетској медијској сцени пласирано да је за то одговорна српска страна.

Читав злочиначки пут "Шева" обиљежен је свирепим и политичким убиствима, а десна рука ове групе био је и Бакир Aлиспахић, који се и данас налази у најужем руководству СДA и слободно шета Сарајевом. Вођа "Шева", који је био веза са политичким руководством, обавјештајац Неџад Угљен уплетен је у многе злочине и ликвидације почињене под окриљем тадашњег МУП-а.

Да ли ће коначно правосуђе БиХ почети да скида прашину са предмета који годинама стоје и почети да хапси припаднике "Шева", о чијим се злочинима пропјевало и у Хагу, остаје да се види. Док се то не деси и док не буду похапшени сви они који данас слободно шетају Сарајевом и ван граница ове земље, БиХ ће све дубље тонути у свом мраку. Иако су "Шеве" о сопственим злочинима пропјевале без адекватне реакције правосудних институција, БиХ ће на прољеће још дуго чекати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана