Пропаст агенције огледало БиХ

Маријана Миљић Бјеловук

Извозно-кредитна агенција (ИГА) БиХ својом политиком пословања одведена је у пропаст. О њеној судбини најбоље говоре бројеви о акумулираном губитку који иду ка износу од 200 милиона КМ, док су њене обавезе одавно премашиле вриједност имовине.

Како је могуће да агенција, која је потребна привреди која грца у проблемима и чији је основни задатак био да обезбиједи гаранције извозно оријентисаним предузећима за добијање посла у иностранству, има толики минус, никоме није јасно.

Ту тајну крију они који су агенцијом руководили или пак они чије су наредбе спроводили у недјело. Тај менаџмент и његови надређени својом политиком пословања нису помогли у погађању милионски вриједних послова, већ само у акумулирању милионске дубиозе ИГА. Због тога управо они треба да буду примјер како не треба да се ради. За праксу могу да послуже онима који су спремни да нешто униште, а таквих је, нажалост, велики број на домаћој сцени.

Почетак пропасти ИГА озваничен је политиком пословања са дервентском Фабриком цијеви "Унис". Тој фабрици гаранције су штанцане из године у годину, па чак и када је почела да тоне и за собом повлачи и саму ИГА. Али то никоме није сметало. Како у Агенцији, тако и у надлежним институцијама. Јер да јесте, неко би барем мрднуо прстом и урадио нешто да се стане у крај таквој политици пословања.

Проблем је испливао у јавност тек онда када ИГА није могла да се врати на прави пут. Што и није изненађујуће, јер у БиХ малверзације испливају на површину само онда када посрнуле институције, агенције, фондови и предузећа немају никакве шансе да преживе.

Можемо се надати, ако барем ништа друго, да спаса од руке правосуђа неће бити и за оне који су ову агенцију у року од само неколико година одвели у провалију. Њихова одговорност за недјела и пропаст ИГА је најмање што треба да се деси.

Таквом политиком и кажњавањем ИГА правосуђе би показало осталим руководиоцима институција, агенција, фондова и предузећа како не треба да раде. Они би им служили за примјер. Али у каквој земљи живимо, не би нас на крају ни изненадило да нико не одговара за пропаст Извозно-кредитне агенције БиХ. Јер то је, нажалост, наша стварност!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана