Пропали милиони

Свјетлана Шурлан

Више од 20 милиона евра намијењених БиХ из Европске уније је пропало. Те паре биле су властима у БиХ практично пред носом, а нису их узели.

С тим парама је могла да буде унапријеђена администрација, која би могла боље да ради у интересу грађана. Тај новац је могао да смањи редове на шалтерима и да учини да грађани брже добијају услуге јавне управе коју ионако енормно плаћају.

У здравственом и образовном систему годинама постоје недостаци које је већ годинама неопходно исправити, а за шта нема пара. И за то су милиони ЕУ могли да буду искоришћени, али су пропали.

Европска унија новац даје за развојне пројекте и истраживања, за обнову, за свакојаке ствари које имају за циљ боље стање у друштву и одговорнију управу према грађанима.

Одговор на питање зашто средства намијењена БиХ остају неискоришћена је једноставан.

Зато што у институцијама нема довољно способних кадрова да напишу пројекте на основу којих би ЕУ дала паре. Зато што се у институције на радна мјеста која би требало да се баве сарадњом са ЕУ запошљавају особе које не знају чак ни енглески језик, а камоли пронаћи сајтове европских институција на којима се објављују тендери.

Због тога институције годинама плаћају милионе за разноразне обуке службеника, док на другој страни милиони измичу из руку, па тако буџету настаје дупла штета.

Штета је тиме причињена и многим грађанима БиХ који ће и даље чекати у бесконачним редовима, који ће и даље за најобичније потврде, увјерења и рјешења чекати мјесецима, који ће због одређених прегледа морати да одлазе и у друге земље, ако немају времена да по више мјесеци и година чекају прегледе у домаћим здравственим установама.

И даље ће да постоје школе у којима нема гријања, воде, игралишта, фискултурне сале...

Милиони тако једноставно пропадају, односно оду на другу страну, државама које знају да раде посао, које имају способну администрацију и које прије свега мисле на своје грађане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана