Проклета авлија

Мирјана Кусмук

"Нека ми само нико не каже за неког: невин је. Само то не. Јер овде нема невиних. Нико овде није случајно. Је ли прешао праг ове авлије, није он невин. Скривио је нешто па макар и у сну. Ако ништа друго, мајка му је кад га је носила помислила нешто рђаво.

Сваки дабогме, каже да није крив, али за толико година колико сам овде, ја још нисам нашао да је неко без разлога и без неке кривице доведен. Ко овде дође тај је крив, или се макар очешао о кривца".

Написао је, тачно прије 60 година Иво Андрић у "Проклетој авлији", ових неколико реченица свевремених и актуелних у Босни данас, више него јуче, а мање него што ће бити сутра.

Листајући годинама уназад новине чији издавачи су у Сарајеву, више је него јасно, да када су кадрови из РС у питању, "нема невиних". Не постоји ниједан изабрани и постављени српски званичник који није нешто згријешио. Ако ништа, очешао се о кривца или му је трудна мајка нешто рђаво помислила док је био у стомаку.

На удару годинама већ су сви они људи који су на челу институција у Републици Српској, што политичких, што привредних, што медијских...

Када човјек прелиста новине годинама уназад наћи ће их све до једнога, оне који су боље радили свој посао наћи ће у дугом континуитету.

Тако је, по ко зна који пут, ових дана насловница једног сарајевског магазина осванула у знаку директора SIPA Горана Зупца са насловом "Шта МУП РС, EUFOR и Тужилаштво БиХ знају о Горану Зупцу".

Није Зубац ни први ни посљедњи злочинац из РС, јер сви су мање-више такви. Али шта се то догодило да је у посљедњих неколико мјесеци баш он на тако жестоком медијском удару?

Па догодио му се Шемсудин Мехмедовић и гранате које је пронашао код Тешња.

Оног тренутка када је подигао пријаву против функционера СДА задуженог за специјалне операције, због 1.300 граната скривених код Тешња, али и давања држављанстава "нашим" муџахединима, а свјетским терористима, Зубац је морао да зна да ће чланови Савјета за безбједносну политику СДА (стари обавјештајци АИД) дићи мрежу. Компромитација креће у медијима, а потом иду друге, већ разрађене методе уклањања.

Савјет који чине: Бакир Алиспахић (први директор бошњачке тајне службе АИД), Енвер Мујезиновић (шеф сарајевског АИД-а), Жељко Варунек, Садик Ахметовић, Младен Милосављевић, Мујо Хаџиомеровић, Рахмија Хоџић, Мухамед Ибрахимовић, Сакиб Селмановић, Алмир Идризовић, Рефик Ожеговић, Велид Шабић, Неџад Корајлић и Алија Фитозовић, мајстор је за те работе.

Није ли магазин који је најјаче кренуо на Зупца одувијек био близак тој структури обавјештајаца? Није ли у новинарским круговима познато да је под уређивачком супервизијом СДА? Нису ли његови власници блиски управо тој странци?

И ништа ово можда и не би било важно да је Зубац први "ратни злочинац", "криминалац", "битанга" и да то прије или касније нису били сви кадрови из РС на привременом раду у Сарајеву. Наравно, посебно од оног тренутка када се осмјеле да раде по закону и да под удар закона доведу и оне "недодирљиве", које штити бошњачка политичка елита.

Питање које се само намеће је: како је могуће да онима који се куну у државу БиХ не ваља ниједан човјек из РС који долази на било коју државну функцију? И може ли се тако држава изградити?

Наравно да не може. Али "није ова авлија ни клета, ни уклета, већ баш проклета". А у тој проклетој авлији све је могуће, па и то да је директор SIPA злочинац, а Насер Орић, пријатељ Насера Кељмендија и Дарка Шарића, херој и невинашце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана