Пројекти

Ведрана Кулага Симић

БиХ готово деценију и по покушава да успостави државни затвор надомак Источног Сарајева који се од почетка описује као будућа најбезбједнија установа тог типа у региону, али за сада је само један од највећих пројеката који се по невољама познаје.

Цијела прича почела је још 2006. године, када је постављен камен темељац за будући “Алкатраз”, а тек након година и година објекат је завршен, али ни дан-данас није усељен. Проблема је било више него што је коштао. Новац је махом дошао из Европске уније, а ситуација је у једном моменту дошла до те тачке да су донатори запријетили да ће тражити поврат новца након што су бројни рокови за завршетак остали мртво слово на папиру.

И коначно, када се чинило да су све коцкице дошле на своје мјесто, и то је пало у воду. Ни обећања да ће се први “станари” уселити у нови објекат за издржавање казне током јуна се није обистинило. Сада је кривац актуелна пандемија вируса корона, што се и може усвојити као оправдање, али не у потпуности имајући у виду све раније препреке у којима је било доста и политичке позадине и циљева.

Пројекат државног затвора је, с друге стране, само један у низу пројеката на који се дуго чека. На то су упозоравали у више наврата и ревизори када су гледали пословне књиге и планове многих капиталних пројеката на нивоу БиХ.

Замјерки је била подужа листа, али не и одговорних за то, што је огледало и цијеле ситуације у БиХ. Увијек неизвјесне и исполитизоване. Често и све од почетка па до краја.

Томе у прилог иде чињеница да су многи договори још на папиру, да бројни послови стоје незавршени и свако мало се све заустави када се чини да ће и на та питања коначно бити стављена тачка.

И то је једна од бољки ове земље. Њена слика, а државни затвор је тренутно можда и најбољи примјер.

Надлежни у Савјету министара увјеравају поново, барем када је ријеч о овом вишемилионском пројекту, да би све требало да буде завршено током љета, али неће бити посебно изненађујуће ако, тако, пред крај августа чујемо како ће све бити спремно током јесени.

Пред БиХ је доста посла ако жели да постане успјешна и поправи свој имиџ у региону, Европи и свијету. Сваки добро обављен посао је корак напријед, па и сваки завршен пројекат који ће донијети добро свим њеним грађанима.

Нико не каже да се све може ријешити преко ноћи, али иза нас је већ доста пропалих година када смо могли да имамо користи од нивоа БиХ. Међутим, то се није десило.

Не у оноликој мјери колико је требало имајући у виду само новац који сви порески обвезници издвајају за енормну администрацију, а разне анализе често покажу да од тога и немамо неке користи јер се из приложеног види да су, између осталог, поједини планови за разне пројекте све само не то.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана