Пројекти

Маријана Миљић Бјеловук

Поједини пројекти постоје само да би појединци кроз њих извукли милионе и милионе марака. Ничему не служе. Односно, служе само тим појединцима како би се обогатили, док се с друге стране у јавности сервира прича да се кроз те пројекте повећава запошљавање и доприноси привредном развоју земље.

 

Ревизију тих пројеката нико не ради. А јасно је да би налаз ревизора потресао тло под ногама многих институција, али и привредника.

Пројекти запошљавања спроводе се како на нивоу РС, тако и на нивоу појединих локалних заједница. У јавности су ти пројекти представљени на најбољи могући начин, а шта се дешава иза те приче, многи могу и да наслуте.

Новац се обично додјељује привредницима који запошљавају раднике који им стварају профит, а у највећем броју случајева добију минималац или нешто већу плату од те. Када пројекат истекне након годину дана, обично и тај радник буде послат кући, гдје чека неки нови пројекат. И тако у недоглед.

Нису ријетки ни случајеви да се новац за запошљавање додјељује јавним предузећима, која су пребукирана радницима већ годинама, али и јавним институцијама, као и општинама којима руководе челници владајуће коалиције.

Нико ништа не чини да пројекте запошљавања унаприједи, да стање анализира и да се утврде све мањкавости тога посла. На то су многи позивали, како синдикалци, тако и поједини послодавци, али нико не жели то да уради, јер такво стање појединцима одговара. Све је остало само на позивима.

Да ли ће се ситуација промијенити ове године, када је најављена реализација неколико пројеката у вриједности од скоро 11 милиона марака, остаје да видимо. Али, треба свакако узети у обзир и чињеницу да су ове године избори, а искуства из ранијих година показују да је то година у којој се проширују листе радника како у јавним предузећима, тако и у институцијама, агенцијама, заводима, фондовима...

Јасно је да су пројекти запошљавања у Српској доживјели фијаско. Забрињавајуће је и да се након свих година ништа не мијења, па тако ни ове, у којој је само направљена копија пројеката запошљавања из прошле године.

Због свега тога можемо очекивати само гору ситуацију кад је у питању стање у привреди и реализација пројеката запошљавања. Ништа се неће промијенити све док  ти пројекти не буду реализовани, зато што ће допринијети стварном просперитету и развоју, те расту броја радника у привреди, а не богаћењу појединаца и акумулирању гласачког тијела. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана