Производња хране

Маријана Миљић Бјеловук

Прве посљедице суше, која је уништила већину пољопривредних производа, већ су и те како осјетили становници Српске, јер се смањује производња хране, док цијене не престају да дивљају.

Елементарне непогоде, које су ове године харале не само Српском већ читавим свијетом, довеле су до катастрофалних посљедица.

На рафама у продавницама и маркетима у Српској до сада је било мало домаћих производа, а како је кренуло, изгледа да их ускоро уопште неће ни бити.

Високе температуре смањиле су производњу житарица, воћа и поврћа, што је за собом повукло и смањење сточног фонда, а самим тим и меса. Сточари стављају катанце на фарме, распродају и оно мало стоке што им је остало, јер немају чиме да је хране. Ту цијену потрошачи ће тек платити.

Смањена производња хране у Српској повући ће за собом низ других посљедица и проблема.

Први и највећи је то што ће у тешкој економској ситуацији трговци искористити своју монополску позицију и због несташице хране дићи цијене производа. Па тако, иако смо мислили да намирнице не могу да буду скупље, ускоро можемо очекивати још једно поскупљење житарица, брашна, хљеба, воћа и поврћа, односно свих оних производа без којих је незамислив један дан.

Други проблем који је присутан већ годинама, а који ће изгледа сада дотући домаће произвођаче, је тај што је наше тржиште преплављено увозним производима сумњивог поријекла.

Чињеница је да ћемо идућих година јести само стране производе, слабог или никаквог квалитета, а који су при томе и више него скупи.

Пољопривредна производња нам се "тањи" и нестаје, док са друге стране имамо потенцијале и земљиште на којем можемо произвести храну не само за подмирење домаћих потреба већ и за извоз.

Међутим, недостаје нам уређени системи одбране од поплава, града, као и систем наводњавања, а сваке године нам поплаве, суша и град униште огромне количине усјева.

Надлежни треба да предузму конкретне активности да би домаћа производња била сачувана и на тај начин домаће тржиште одбрањено од страних производа, у чији се лош квалитет увјерио готово сваки потрошач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана