Прогнозе Свјетске банке

Ма­ри­на Чигоја

Свјетска банка драстично је снизила прогнозу привредног раста БиХ за ову годину са 3,5 одсто колико су прогнозирли у јуну прошле године на 1,5 одсто колико предвиђају сада.

Оваква прогноза ове финансијске институције није нимало изненађујућа с обзиром на то да се у БиХ о економији углавном говори, а ништа конкретно на њеном побољшању не ради. Доказа за то је много. На самом зачељу смо региона и Европе по свим параметрима почевши од услова пословања, подстицаја привреди, просјечене плате, запослености, док смо при врху по бројности администрације, платама политичара... У таквим околностима тешко је очекивати било какве боље прогнозе од оних које тренутно имамо.

Нема сумње да су смањењу прогнозе привредног раста допринијеле и поплаве које су у прошлој години погодиле БиХ и оставиле огромне штете, али исто тако непогоде не могу бити оправдање за све лоше што се у овој земљи догађа. Ако би ово смањење могли и приписати поплавама, поставља се питање шта је са свим прошлим годинама у којима нисмо имали непогода. Није ово први пут да се БиХ снижава прогноза раста или да је она веома мала. Зато би власти БиХ коначно требало да се позабаве проблемима на које привредници годинама указују и за које исто тако годинама нема рјешења. Огромна администрација коју привреда без сумње не може финансирати, огромна задуженост, огромна незапосленост само су неки од проблема са којима се БиХ суочава. На хронично високу стопу незапослености и политичку нестабилност упозорили су и из Свјетске банке и сигурно је да су ти фактори значајно утицали на смањење прогнозиране стопе раста БДП-а БиХ.

С обзиром на сва дешавања у БиХ у посљедње вријеме од протеста пољопривредних произвођача, чији проблеми нису ријешени, до најновијих протеста превозника који су јуче блокирали граничне прелазе, тешко је закључити било шта друго осим да су проблеми привредника само њихови и да власти томе посвећују тек толико времена да "размотре проблем", али да конкретна рјешења у највећем броју случајева изостају. Лоше прогнозе са свих страна зато и не изненађују. Напротив, изненађење буде ако добијемо нешто бољу прогнозу која се по правилу не оствари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана