Прогнани Његош

Крстина Ћирковић

Нико се не пита зашто је славни Његош прогнан из сребреничке основне школе, баш као што нико није ни примијетио да је прије Његоша прогнано више од 10.000 Срба из Сребренице. Прогон се, нажалост, наставља и, све су прилике, трајаће још дуго

“Вук на овцу своје право има ка тиранин на слаба човјека. Aл тиранству стати ногом за врат, довести га к познанији ствари, то је људска дужност најсветија”.

Овај завјет оставио је покољењима велики црногорски пјесник Петар Петровић Његош. Коме то смета? Ко не зна или не жели да зна да је Његош опјевао најважније догађаје од времена Немањића до почетка 18. вијека?

Ко то у Сребреници покушава да побјегне од чињенице да нико и никада није, тако добро као Његош, истакао непомирљиве разлике између два народа. Нико као он није истакао да су људске особине тих народа, српског и оног другог, толико непомирљиве да стварају дубоки историјски јаз, који се није премостио до данашњих дана.

Нигдје, па ни у Сребреници, гдје се на почетку 21. вијека, нажалост, потврђује да је Његош био у праву. Да јачи прогоне слабије. Да “они” не воле “ове” и да из Сребренице прогоне све што је српско. Истјерали су из школе Светог Саву, првог просвјетитеља. На славног Његоша и његова књижевна дјела још подсјећа само слика у холу школе, која је донедавно носила његово име.

Срби у Сребреници су навикли на разне прогоне и угњетавања. Више од деценије се покушава затрти све што је српско у овој општини. Доносе се квазиодлуке о рушењу православних богомоља и обиљежја. Забрањује се градња цркава и ускраћују основна људска права. И све то пред очима међународне заједнице, која широм отворених очију “бдије” над Сребреницом и “брине” о њеним становницима.

Којим и зашто само неким? И докле само “њима”. Кад год се некоме прохтије да удари Србе по славној историји, нађу се неки који то једва дочекају. И нико ни за шта не одговара. Нико се не пита зашто је славни Његош прогнан из сребреничке основне школе, баш као што нико није ни примијетио да је прије Његоша прогнано више од 10.000 Срба из Сребренице.

Прогон се, нажалост, наставља и, све су прилике, трајаће још дуго. На то указују недавни локални избори, који ће идућих дана незаконито устоличити старе-нове владаре у овој општини. Бошњаци су провјерени. Они знају шта треба да раде Србима. Знају они да је свака нова српска светиња потврда дуге историје српског народа у Сребреници, чији утицај треба ослабити.

Знају и да Срби овдје нису репа без коријена. Надамо се да знају и да Срби могу много да трпе и истрпе. Чак и прогон Његоша. Јер, “Вук на овцу своје право има...”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана