Профитери

Ма­ри­на Чигоја

Цијене нафте на свјетском тржишту у паду су већ мјесецима. Истина, начекали смо се, али тај тренд почеле су да прате и бензинске пумпе код нас, па смо у посљедњих мјесец имали неколико појефтињења горива.

Тако се, на велику радост возача, дизел на појединим пумпама тренутно може сипати и за невјероватних 1,75 КМ по литру. Тако ниских цијена нафтних деривата многи у РС се и не сјећају, а сигурно је да у посљедњих шест година нису биле ни близу том износу.

Наравно, са падом цијена горива намеће се и питање хоће ли и када падати цијене и остале робе и услуга. Како сада ствари стоје, ниже цијене карата, прехрамбених и других производа тешко да ћемо дочекати јер је дуга листа образложења које дају превозници, трговци, произвођачи зашто се то сада не може десити. Цијена горива одједном је постала небитна у производњи, транспорту, трговини. Све друго, одједном, много више утиче него гориво. Занимљиво, када су цијене горива имале супротан тренд од садашњег, односно када су расле, често смо за свако појединачно поскупљење као разлог могли чути управо то "расту цијене горива, повећавају се и наши трошкови".

Јасно је да се знатан пад цијена не може очекивати одмах, али до сада нисмо чули ниједно "можда" или "очекује се", ни "размотрићемо". Нико до сада није ни наговијестио да би до било каквог појефтињења, као посљедице пада цијена горива, могло доћи.

Први који би, нема сумње, требало да размисле о корекцији својих цјеновника су превозници. Иницијатива града Бањалука за снижавање цијена карата у јавном градском превозу из прве је одбијена, а слична ситуација је и у међуградском превозу.

Иста слика је и у трговинама, цијене сада мирују, а вјероватно ће се са првим помјерањем цијене горива навише наћи и они којима ће то "поскупљење" бити повод за дизање цијена.

Тада, по старом добром обичају, неће бити дугих образложења и предомишљања јер ће напросто преко ноћи (на шта су већ и навикли потрошачи у РС) осванути нове, више цијене.

Изговора ће бити "мали милион", али на крају ће се све свести на то да нису имали то у плану, већ да их је стање на свјетском тржишту једноставно натјерало на то, као и много пута до сада, али само када на ред дође подизање цијене и њихова корист.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана