Професори у пензији

Драгана Орловић

Универзитетски професори у Републици Српској за разлику од својих колега у региону тренутно су за катедром три године дуже, а разлика би, како ствари стоје, могла да буде још и већа.

Умјесто са 68, у пензију би ускоро могли да иду са 70 година, што би, ако је вјеровати причама академика, требало бити регулисано ни мање ни више него новим Законом о високом образовању РС.

Та вијест подијелила је мишљења у академској заједници и изазвала незадовољство међу студентима, који су како тврде, спремни свим средствима да се боре против помјерања те старосне границе за пензионисање.

Љутња студената у великој мјери је оправдана, и то посебно ако се узме у обзир чињеница да су многи образовани млади људи на бироима, док се на нашим катедрама ангажују пензионисани професори из иностранства, које студенти једном или два пута  сретну током семестра.

Да ли је судбина високог образовања у Српској таква да ће се донијети законски оквири који ће професорима омогућити радни вијек до 70. рођендана у ресорном Министарству нити демантују нити потврђују.

За то још како се чини има времена, посебно ако се узме у обзир да ће смјернице за развој високог образовања бити прецизиране стратегијом развоја образовања РС за период од 2015. до 2020. године.

И док се копља ломе око тога да ли ће и колико да се остане у универзитетским фотељама, поново се занемарује оно што би и те како требало да буде приоритет, а то је квалитет нашег школства.

Умјесто да се расправља о квалитету и условима у  практичној настави, размјени студената, такмичењима, талентима и пројектима који ће на виши степен подићи цијелу академску заједницу, код нас се води брига да ли професорима треба дати  шансу да испрате још коју генерацију студената. Генерацију студената која ће причекати на бироу, док њихови ментори не прославе 70. рођендан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана