"Продужене" плате

Ведрана Кулага Симић

Парламентарци на нивоу БиХ годинама уназад заузимају водеће мјесто у региону. Наравно по четвороцифреним износима, који сваког мјесеца и без кашњења лијежу на њихове рачуне.

Посланици и делегати актуелног сазива Парламента БиХ броје посљедње дане на тим позицијама (наравно ако неки од њих не буду поново добили повјерење на предстојећим изборима), али и они који неће у нови лов на гласове бирача могу мирно да сједе у својим кућама и мјесечно подижу новац са рачуна.

И тако цијелу годину. Сваки мјесец по неколико хиљада марака.

Без муке, без труда, без "губљења" времена због читања закона, извјештаја, споразума који чекају ратификацију или не дај боже иницијатива и јављања за ријеч током скупштинских расправа. Они су, ако је судити према постојећим законским рјешењима, урадили и више него што се од њих очекивало у претходне четири године. Сада могу да се опусте и уживају у уштеђевини из тих дана те у новцу који ће још годину примати само због "титуле" посланика и делегата коју су носили током протекле четири године.

Одлазећи народни трибуни немају никаквог разлога за бригу, јер иза себе имају чврсту гаранцију да неће остати без игдје ичега, за разлику од оних који су их својим гласовима довели на мјеста која пружају енормно добре плате за ове поднебље и још боље и разноврсније привилегије.

Једна од њих је да и не морају да долазе на посао, а да уредно примају већ поменуте четвороцифрене износе. То доказују сваке године средином љета, када Парламентом БиХ влада "мртвило" и када нико не показује ни минимум интереса да се у то вријеме нађе у посланичким клупама. А на рачун им уредно стигне 5.000 марака, па и више.

Са друге стране, сасвим друга слика у реалном сектору у земљи, али и у земљама у окружењу, када је ријеч о привилегијима оних који напуштају парламенте по истеку мандата.

У Србији народни посланици примају пуну плату шест мјесеци након истека мандата, а у Хрватском сабору примају пуну плату шест мјесеци, а осталих пола године пола плате.

Износи који мјесечно стижу на рачуне парламентараца на нивоу БиХ одавно су у жижи интересовања јавности. У прошлости су остали многи покушаји да се њихова примања доведу у границе нормале за ова подручја и општи социјални статус већине, али је мало који покушај завршио онако како је њиме предвиђено. У процедури је неколико закона и иницијатива за смањење плата посланика и делегата, а за добробит свих надајмо се да ће барем неки угледати свјетлост дана, јер они које бирају морају да се "спусте" много ближе онима који их бирају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана