Продаја породичног блага

Горан Маунага

То што је општина Источни Стари Град приватној фирми продала имовину коју је, у сврху бављења туризмом, на поклон добила од Владе Републике Српске, класично је отуђење имовине и, како правници кажу, преварна радња извршена након што је давалац поклона доведен у заблуду.

Да је та превара осмишљена унапријед, доказ је и чињеница да су Скупштина општине, као и њен начелник, два мјесеца по добијању тог поклона успјели да спроведу све процедуре, донесу одлуке те распишу тендер о продаји објекта Дома банке и четири дунума земљишта на Требевићу који су некад били у власништву угашене Привредне банке Српско Сарајево.

Али прави шок тек долази. Ту је планирану превару својом одлуком заштитила и замјеник правобраниоца РС у Источном Сарајеву Слађана Космајац која је, на тражење Службе за заједничке послове Владе да преиспита правни основ за продају тог поклона, одговорила да нема основа за подизање тужбе за раскид или ништавост уговора, као ни за евентуалну накнаду штете.

На основу детаља уговора о поклону и одлуци Владе о преносу права својине на непокретностима, да се закључити да је ријеч о правном преседану јер замјеник правобраниоца није нашао за сходно да покрене поступак за заштиту имовинских права и интереса Републике Српске иако, очито, није испоштована сврха преноса некретнина на општину.

У допису, молби коју је начелник општине Бојо Гашановић упутио Влади Српске тражећи на поклон земљиште и зграду Дома банке, он је навео да ће тај објекат бити реновиран општинским средствима и након тога, коришћен за потребе туризма.  Само то је, поред осталог, основ за подизање тужбе за раскид или ништавост уговора и за враћање поклона даваоцу. 

Сада би Служба за заједничке послове требало да Правобраниоцу Српске поднесе нови захтјев за још једном провјером правног основа за продају те поклоњене имовине, односно анализу и промјену одлуке замјеника правобраниоца из Источног Сарајева.

А потези руководства општине Источни Стари Град, кад је у питању распродаја породичног блага, већ одавно су посебна прича. Зато мјештане не треба да изненади ни сазнање да су у грунт као власници земље у тој општини углавном уписани - арапски шеици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана