Продаја оружја

Сандра Милетић
Продаја оружја

Предсједник Цаина/Лонгбранцх Дефенце Сџстемс Лимитет у Канади Кристофер С. Бакстер затражио је, у повјерљивом писму, од шефа Одсјека за одржавање у сектору за логистику у Министарству одбране БиХ Aмира Одобашића да се нађе начина да се тој кући испоручи борбена техника и опрема за коју Бакстер зна да се налази у Бихаћу.

У писму тог званичника NATO-а појашњава се да то оружје траже у замјену за оружје које су раније купили од МО БиХ, али које је уништено и никада им није испоручено.

Другим ријечима, Канађани су платили оружје које је било намијењено за уништавање.

Занимљиво је неколико ствари у овој причи. Прво, иста кућа и исти званичник од МО БиХ прије двије године тражили су "стријеле" које је требало да буду уништене још 2002. године.

Друго, Бакстер у писму тражи да комуницира директно са Одобашићем или, "ако он није више на том мјесту, са особом која га је замијенила".

Треће, у писму се наводи реченица "посљедњи пут када смо купили оружје" из које се јасно види да су Канађани оружје од МО БиХ куповали и раније.

Овдје се поставља неколико логичних питања. Зашто је Канађанима продато оружје које је било намијењено за уништавање?

Како је могуће да Бакстер иде по БиХ, гледа оружје и тражи да му се испоручи оно што му се свиди? Зашто Бакстер тражи да комуницира искључиво са Одобашићем? Зашто се у јавности не зна шта су све и када купили Канађани?

Пошто одговора на та питања нема, јасно је да ту нису чиста посла. Уосталом, да је све легално, било би ваљда и јавно, а не би се слали којекакви повјерљиви дописи и писма.

A да бројних нелегалних послова када је ријеч о уништавању и препродаји има, показују и документа која су раније објављивана, а која показују да су комерцијалне фирме у ФБиХ, које су задужене за уништавање вишка наоружања, истовремено добијале и дозволе за извоз оружја. Многи су званичници указивали на то да неке фирме заправо и не уништавају оружје, већ га препродају, а у цијелу се причу укључила и SIPA која те наводе истражује.

У сваком случају, на видјело ће кад-тад изаћи све оно што се дешава иза кулиса. A одговорни ће ваљда да одговарају. Јер није ријеч о нимало безазленим пословима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана