Процјене ММФ-а

Марина Чигоја

Прогнозе већине економских стручњака с краја прошле године, да ће 2012. бити изузетно тешка и изазовна, већ првих мјесеци ове године, нажалост, показују се као тачне.

Да су у БиХ присутни проблеми и већи од оних који су се очекивали, показује, прије свега, нагли пад спољне трговине и индустријске производње.

Да ствари не функционишу ни приближно добро, показало је и недавно смањење кредитног рејтинга БиХ и долазак на само корак од категорије у којој се налазе земље којима пријети банкрот.

То је, сасвим сигурно, било и више него довољно да и Међународни монетарни фонд (ММФ) у свом најновијем извјештају поприлично смањи прогнозе економског раста БиХ у овој години.

Ова међународна институција у прошлом извјештају, објављеном у септембру 2011. године, прогнозирала је БиХ у овој години привредни раст од три одсто, да би само шест мјесеци касније та прогноза била драстично смањена и то на нулу. Послије стагнације у овој, у идућој години раст БиХ могао би да буде тек незнатно већи - један одсто.

И док привреда БиХ буде стагнирала, потрошачке цијене ће расти, и то, према процјенама ММФ-а у овој години за 2,2, а у идућој за 2,1 одсто.

Овакве, нимало охрабрујуће прогнозе више никога не могу да изненаде. Чињенице су сљедеће: БиХ има више од 543.000 незапослених, кредитни рејтинг који нико не би пожелио, срозавање већине активности у земљи, константан пад инвестиција, привреду на издисају...

С друге стране, поставља се питање шта се чини да се то стање поправи? Очигледно ништа!

Хоће ли надлежни и даље остати нијеми на све оно лоше што се у економији ове земље дешава и бавити се искључиво политичким преизборним надмудривањима? Умјесто да заврну рукаве и створе климу којој добијање посла неће бити никакво чудо и којем ће отварање нових фирми постати свакодневица, надлежни се врте укруг, безглаво тражећи нови изговор у кризи за све што не ваља.

Да се јунаци у муци познају, давно је доказано. A никакво посебно јуначење не би ни било дати људима да раде, омогућити несметано функционисање привреде, бар у земљи, ако се већ на оно изван не може утицати, дати могућност задуживања без лихварских камата, обезбиједити амбијент у којем ће и домаћи и страни инвеститори радо пословати...

Ништа од овога није немогуће, а људи који су спремни на изазов и хватање у коштац и са најцрњим прогнозама, увијек има.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана